Interseks model en activiste Hanne Gaby verkozen tot Mens van het Jaar

07/12/2017 - 13:48
Terwijl bij Knack Hilde Van Mieghem werd uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar is het bij Knack Weekend Hanne Gaby Odiele Termote geworden die in de prijzen viel. Het interseks topmodel en activiste is door hen uitgeroepen tot Mens van het Jaar.
Hun keuze viel op Hanne Gaby Odiele “omdat ze het intersekse debat op de kaart zette. Niet alleen in België maar ook internationaal. Ze ging ook spreken bij de Verenigde Naties. Toen ze ermee naar buiten kwam, had ze zich goed voorbereid. Ze wilde een rolmodel zijn. Daar was nood aan’, aldus Ruth Goossens, hoofdredactrice van Knack Weekend.
 

Geheim

Hanne is geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Hier kwam ze pas achter toen ze zeventien was. Dokters vertelde haar ouders dat ze het maar beter geheim zouden houden. En dat deden ze. Toen ze erachter kwam wat er echt scheelde, hield ze het jarenlang verborgen uit schaamte. Maar dit jaar besloot ze ermee naar buiten te komen. Ondertussen staat ze niet enkel bekend als een topmodel maar ook als intersexactiviste. 
 
Vaak worden er onnodige operaties uitgevoerd op intersekspersonen als ze nog zeer jong zijn. Hanne Gaby Odiele pleit ervoor om de beslissingen over deze operaties te laten gebeuren door de intersekspersonen zelf en niet door de dokters. Zelf heeft ze haar operaties als trauma’s ervaren. Zowel psychologisch als lichamelijk heeft zo’n ingreep enorme gevolgen.
 

Taboes doorbreken

Ook het feit dat het woord genderneutraal in Nederland tot het meest irritante woord van 2017 verkozen werd, wakkert het genderdebat aan. “Voor sommige mensen wordt het debat te ver doorgetrokken. Het is een ver van hun bed show. Ze kunnen zich er niet mee associëren. Als ze iemand in hun omgeving kennen die daarmee bezig is, dan denken ze er vaak anders over’, stelt hoofdredactrice Goossens. 
 
Bij Knack Weekend vinden ze het belangrijk om de mensen zo goed mogelijk te informeren. Ze willen alle taboes doorbreken. “De mensen hebben dat nodig. We moeten ze op de hoogte brengen dat interseks personen bestaan en hen uitleggen wat dat betekent. Dat is onze rol.” 
 
Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub