COLUMN | Gay online daten hoeft geen brexitonderhandeling te zijn

22/12/2017 - 12:20
Online daten is niet meer uit ons leven weg te denken. Datingapps verruimen de poel waaruit je potentiële sekspartners en/of lieven kan vissen. Maar online daten kan ook flink frustreren. In Taiwan leerde ik dat het anders kan.

Mijn ervaring beperkt zich tot gay online daten. Ik heb geen ervaring met heteroseksueel daten.
 
Grosso modo heb je twee strekkingen bij gay online daters. Zij die hier en nu willen afspreken. Dat zijn vooral kerels die botergeil staan en snel van bil willen gaan. Daar is op zich niets mis mee, maar mij gaat dat meestal net iets te snel. Het voordeel is wel dat je meteen weet wat deze mannen willen. Klikt het niet, dan verlies je ook geen tijd.

Nodeloos lang

De andere strekking blijft palaveren. Waar hou je van? Wat wil je doen? Doe je dit graag? Ben je into dit of dat? Wat doen we dan? Safe of niet?
 
Dat laatste is natuurlijk een heel belangrijke vraag maar een verhoor haalt alle spontaniteit uit een potentiële afspraak. Het gaat om daten, geen brexitonderhandeling for fuck's sake. Je spreekt af of je spreekt niet af.
 
In een context van wederzijdse toestemming: wat riskeer je? Dat je je verveelt? Dat het tegenvalt? Betekent dat het einde van de wereld? Neen, het weegt niet op tegen urenlang onderhandelen over wat er op het programma zal staan. Daar heb ik geen geduld voor. De tijd van MSN Messenger waarbij je chat om de tijd te doden, is voor mij voorbij.
 
Bij kerels die doorvragen, voel ik me zelden gewild. Lang kletsen betekent naar mijn gevoel dat de gesprekspartner met meerderen tegelijk chat en enkel met de 'beste' wil afspreken. Het spijt me, maar ik heb geen zin om deel te nemen aan een competitie.

Het kan anders

Tijdens mijn reis in Taiwan deze maand heb ik ervaren dat het anders kan. Daten gebeurt ginds frequent via apps. Niet Grindr en Planet Romeo zijn daar de populairste apps, maar wel Hornet en Jack'd.
 
Dat heeft enkele praktische oorzaken. Eerst en vooral is er hoeveelheid en afstand. Taipei is een grootstad met 2,7 miljoen inwoners. Mijn thuisstad Antwerpen telt er 500.000. Als ik merk dat iemand zich op 10 km afstand van mij bevindt, begin ik er niet aan. In Taipei stelt een afstand van 10 km niets voor.
 
Bovendien is het geschreven Engels van de Taiwanezen stukken beter dan hun gesproken Engels. Dat komt doordat het onderwijs er de nadruk legt op spelling, woordenschat en grammatica en minder op conversaties.
 
'Externe' factoren kunnen ook helpen. Ik werd beschouwd als een exotisch snoepje, want ik was er een van de weinige westerlingen. Dat gaf me een unique selling proposition.
 
Anderzijds had ik tijdens mijn verblijf ook zin in daten. Hier in België heb en neem ik amper de tijd om de apps af te schuimen op zoek naar interessante mensen. Om de eerder genoemde redenen.
 
Maar ginds, op vakantie, deed ik het graag. Ik merkte al snel dat flirten er ook effectief tot een rendez-vous leidde. Hier in Antwerpen heb ik met online daten tot nu toe weinig goede ervaringen. In Taiwan wordt er wat gepraat en gaat het gesprek snel in de richting van "wanneer spreken af?" in plaats van "spreken we af?".

In het openbaar

De context in Taiwan maakt ook veel mogelijk. Vergeleken met andere rijke Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea, staat Taiwan heel erg open voor holebi's en transgenders. De gayscene in Taipei is zichtbaar. Je ziet er koppeltjes, holebi en hetero, liefelijk met elkaar omgaan op straat. Dat is veel minder vanzelfsprekend in Japan en Korea.
 
Kerels staan ook vaak, maar niet altijd, met foto op de datingapps. Weinig angst voor homofobie dus. Er is geen of weinig risico om uit de kast te zijn.
 
De Taiwanezen zijn nieuwsgierig en tonen interesse. Dat geeft een ander gevoel dan de afwachtende houding en de arrogantie die ik hier soms ervaar.

Ook hier?

Mag dit inspiratie zijn voor gay online daters in België? Ik heb de indruk dat de hoofdfactor vraag en aanbod is. We zijn verwend. Antwerpen is een metropool op dorpformaat en er is veel keuze. Voldoen de locals niet, dan zijn er ook nog de toeristen.
 
Maar, alsjeblief, wees niet zo arrogant, bespeel de markt niet, wees concreet en wees duidelijk in wat je wilt. Zo moeilijk is dat niet.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub