Illinois verbiedt 'gay panic defense'

03/01/2018 - 09:00
De Amerikaanse staat Illinois verbiedt voortaan de zogeheten 'gay panic defense'. Het volgt het voorbeeld van Californië.

In Californië en Illinois moet je in een rechtszaak je misdrijf niet meer proberen goed te praten met het argument dat je panikeerde toen iemand van hetzelfde geslacht of een transgender avances bij je maakte. Deze zogenaamde 'gay panic defence', die ook wordt gebruikt om te omschrijven dat iemand ontdekt dat de ander transgender is en dat gebruikt als excuus voor zijn of haar misdrijf, ontstond in de jaren 60 van de twintigste eeuw.
 
Een berucht geval waarbij de 'gay panic'-verdediging werd gebruikt, is de zaak-Matthew Shepard. Die homoseksuele student werd in 1998 door twee mannen dusdanig mishandeld dat hij aan zijn verwondingen overleed. Zijn moordenaars argumenteerden dat hij avances maakte, dat ze panikeerden en hem daarom aanvielen. De twee aanvallers kregen elk twee keer levenslang.

Weinig gebruikt

De 'gay panic defense' wordt in de praktijk weinig gebruikt en is zelden doorslaggevend. Toch is dit een goede zaak, zegt advocaat D'Arcy Kemnitz van de National LGBT Bar Association. "De gay panic defense is een gedateerd relikwie uit een tijd waarin de antipathie voor holebi's en transgenders wijdverspreid was. Het vraagt aan juryleden om te vinden dat iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit een excuus voor geweld is. Rechtbanken zouden hiervoor geen ruimte moeten bieden."
 
"Het is een argumentatie die haatmisdrijven vergoeilijkt", legt Monisha Harrell van Equal Rights Washington uit. "Het zegt dat je verrast bent dat iemand mogelijk anders is dan jezelf en dat je daarom geweld, soms dodelijk geweld, mag gebruiken."
 
"Dit verbod geeft holebi's en transgenders de boodschap dat de staat hen als gelijken zal beschermen in rechtbanken, dat slachtoffers niet twee keer slachtoffer worden", zegt Anthony Michael Kreis. Hij is de auteur van het verbod.

Navolging

Activisten hopen dat de verboden in Illiniois en Californië navolging krijgen in andere Amerikaanse staten. Er zijn wetgevende initiatieven in Massachusetts, New Jersey, Pennsylvania en Rhode Island.

Bron: 

Gay Star News, PinkNews.co.ukHier niet op klikken aub