Israël test bloeddonatie door homo's en bi-mannen zonder sperperiode

13/01/2018 - 07:47
Israël start in april een pilootprogramma waarbij homo- en biseksuele mannen bloed mogen doneren zonder sperperiode.

Magen David Adom, het Israëlische 'Rode Kruis', zal het gedoneerd bloed en plasma van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) apart bijhouden en vier maanden in quarantaine plaatsen. Vier maanden later mag de donor een tweede donatie doen. Als beide monsters hiv-negatief blijken, zal het bloed in roulatie worden gebracht. 
 
Het project zal na een proefperdiode worden geëvalueerd

Twaalf maanden

In juni 2017 stelde Israël bloeddonatie open voor MSM als ze gedurende twaalf maanden geen seks met andere mannen hadden. 
 
België volgde dit voorbeeld, als het Koninklijk Besluit klaar in voege treedt, zullen ook Belgische homo- en biseksuele mannen bloed mogen doneren als ze twaalf maanden geen homoseks hebben. Arc-en-Ciel Wallonie, de Waalse tegenhanger van çavaria, wil deze sperperiode bij het Grondwettelijk Hof aanvechten. 
 
Het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) verduidelijkte in december 2017 dat het de bedoeling is om de regeling, inclusief de sperperiode van twaalf maanden, een jaar na de introductie van de wet te evalueren. 

Bron: 

PinkNews.co.uk, eigen verslaggevingHier niet op klikken aub