Philippe Geubels lacht in Taboe ook met holebi's

28/01/2018 - 11:01
Het gonsde op de sociale media. 'Taboe', het nieuwste televisieprogramma van Philippe Geubels, is warm, grappig, gewaagd en - met 1,5 miljoen kijkers voor de eerste aflevering - alvast heel succesvol. In Taboe wil Philippe Geubels lachen met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen. Hij doet dit ook met holebi's, en dat doet hij heel goed!

Vorig weekend was Taboe, de nieuwe comedy show van Philippe Geubels, voor het eerst te zien op Eén. In acht verschillende thema's tracht hij taboes de wereld uit te helpen door er grappen over te maken. Maar het gaat veel dieper dan louter wat grapjes over minderheden.

Indringende reportage

Elke aflevering start met een oprecht goed gemaakt reportage. Philippe nodigt hiervoor vier mensen uit de doelgroep van die avond uit naar een Vlaamse vakantieplek om hen wat beter te leren kennen. Via korte interviews leren we de achtergrond van deze mensen en op die manier worden alvast heel wat stereotypen de wereld uit geholpen.
 
Misschien iets minder geslaagd is het stuk waarbij dit viertal de straat op trekt om een aantal verborgen camera scènes te schieten. Ze verrassen de toevallige passant dan met grapjes waarbij de zelfspot eraf druipt. Het blijft wel allemaal smaakvol, maar het is (logischerwijs) nogal amateuristisch.

Medelijden is erger dan humor

Na de docu zitten we in een kleine gezellige zaal in NTGent met een live publiek dat hoofdzakelijk uit mensen van de taboe-doelgroep bestaat. Op een twintigtal minuten tijd vertelt Philippe een aantal moppen, geïnspireerd aan zijn ervaring met het viertal. Zij zitten zelf ook in de zaal en genieten volop mee. Het gaat er soms los over, maar iedereen beseft dat het allemaal goed bedoeld is.

Geubels herinnert zich wat een blinde hem vertelde: "Van zodra iemand een grap maakt over het feit dat ik blind ben, voelt dat als een schouderklopje. Soms hebben mensen liever dat je daar een goeie -geen kwetsende- grap over maakt dan dat je er rond dartelt in medelijden. Medelijden is voor iemand vaak veel erger dan humor."

Zelf vond Philippe dit programma alvast een intense ervaring. “De mensen die ik op dit avontuur heb leren kennen, hebben mijn blik enorm verruimd", aldus Philippe. "Mijn doel met dit programma is dus absoluut niet om deze fantastische mensen te kwetsen, maar net om hén te laten lachen om hun situatie. In een tijdsgeest waarin het als komiek soms op eieren lopen is, was dit programma een serieuze uitdaging. Maar net daarom is het broodnodig.”

Tipje van de sluier...

Bij het thema Holebi's zat ZiZo mee in de zaal. In de docu schitteren vier holebi's met elk zeer uiteenlopende en verrassende verhalen. 
 
Zo groeide Nelson (27) op in een omgeving die vijandig stond tegenover iedereen die anders was. Pas toen hij ging studeren als filmmaker leerde hij zichzelf aanvaarden zoals hij is.

Toen ze de kaap van 40 reeds voorbij was werd Roos (65) verliefd op een vrouw en groeide het besef dat ze lesbisch is. Het kostte veel moed, verdriet en openheid om uiteindelijk een punt te zetten achter haar relatie met haar man.

In zijn Marokkaanse omgeving besefte Jaouad (32) al vroeg dat zijn geaardheid op weinig sympathie kon rekenen. Toen hem werd aangeraden om naar een psycholoog te gaan om hem van zijn homoseksualiteit af te helpen, is hij thuis vertrokken.

Marie (22) is studente sociaal-cultureel werk. Ze heeft nooit grote drama’s ervaren rond haar geaardheid. Toch voelt ze zich vaak eenzaam. Haar vriendengroep bestaat voornamelijk uit hetero's waardoor ze het soms moeilijk heeft om het onderwerp ter sprake te laten komen.

Online herbekijken

De beste fragmenten uit het eerste thema; mensen met een fysieke beperking, kan je alvast herbekijken op een.be/taboe. Voorlopig is nog niet geweten wanneer de holebi-aflevering wordt uitgezonden.
 
De volgende zeven weken kan je elke zondag om 20.30 uur op Eén nog genieten van grapjes over en met mensen met obesitas, blinde en slechtziende mensen, mensen in armoede, holebi’s, mensen met een andere huidskleur, en mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub