RECENSIE | Schattigheid en ietsje meer in het boek van 'Love, Simon'

03/02/2018 - 09:40
4
In maart komt de film 'Love, Simon' uit in de Verenigde Staten. Een datum voor de release in België is er nog niet. What to do in de tussentijd? Het boek lezen, natuurlijk!

'Love, Simon' is de verfilming van 'Simon vs. the Homo Sapiens Agenda' uit 2015. door Becky Albertalli. In het Nederlands heet het boek 'Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld'. 

Eerst even dit

Dat een film als 'Love, Simon' uitkomt, is een big deal. Of kan jij veel coming-of-agefilms opnoemen met een homoromantisch hoofdplot? 'Beautiful Thing', 'Get Real'? Die zijn twintig tot vijfentwintig jaar oud. 'Quand on a 17 ans'? Goh ja, maar een Franse film heeft de impact niet van een Hollywood-productie. En die film heeft een andere sfeer. 
 
Netflix verwent ons met 'Degrassi: Next Class' of '13 Reasons Why', maar geef toe, film heeft toch net meer standing dan een reeks. 
 
'Love, Simon' mag rekenen op een arsenaal aan marketingmiddelen zoals een eigen Instagram-profiel en een Twitter-account. Met referenties naar 'The Fault In Our Stars' wordt 'Love, Simon' echt hard gepusht. Ik hoop op een impact à la 'Juno', een ander 'schoolverhaal' over iemand die anders is. 
 
Nee, schattige homoromantische Hollywood-producties voor tieners en overjaarse tieners zijn schaars. Vandaar het enthousiasme. Vandaar de hoge verwachtingen. Of ze zullen worden ingelost, valt af te wachten. 

En dus? 

Het boek dus. Simon Spier is een 16-jarige jongen die weet dat hij homo is. Via Tumblr raakt hij aan de praat met Blue (Bo in de Nederlandstalige vertaling), een jongen van op school. Maar ze kennen elkaars identiteit niet. Het is duidelijk dat de twee via e-mail verliefd worden op elkaar. Maar, catastrofe, een klasgenoot leest een van de e-mails en chanteert Simon om hem te koppelen aan het populaire meisje Abby.
 
Wat volgt is op zich geen bijzonder high school drama over vriendschap en verliefdheid. Het boek heeft flink wat van de 303 bladzijden nodig om op gang ter geraken. Dan krijg je enkele aanwijzingen over wie Blue zou kunnen zijn. Maar dan weet je nog niet of Simon en Blue een koppel kunnen worden. 

Een stapje verder

Of Simon kan uitvissen wie Blue is en of het goedkomt, moet je zelf maar lezen. Albertalli stopt het verhaal gelukkig niet na de ontknoping van het mysterie, maar gaat wat verder. Dat is leuk. Dat is verfrissend. De auteur vermijdt zo het onhebberig gevoel 'het is nu gedaan en vind maar iets anders' waar ik persoonlijk toch vaak mee zit na een schattig verhaal. In boek, op tv of in film. 
 
'Simon vs.' is een feel good-verhaal met zin voor humor en oog voor de uitdagingen die tieners, tieners zijnde, dramatiseren. Zoals wel meer verhalen voor jongvolwassenen geeft dit volwassenen een nostalgisch gevoel naar een jeugd die nooit is geweest. Als u mij even excuseert, ga ik nu even wegdromen. 
 
Lees 'm maar voor de film uitkomt, want de verfilming gaat onvermijdelijk veel details weglaten. 

'Simon vs. the Homo Sapiens Agenda' (Balzer + Bray, Harper Collins), 'Simon vs. de verwachting.en van de rest van de wereld' (Blossom Books), Becky Albertalli
Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub