Journalist Boudewijn ‘Bo’ Van Spilbeeck out zich als transgender

29/01/2018 - 20:00
VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck heeft zich als transvrouw geout en gaat voortaan als Bo door het leven. Dat heeft ze daarnet zelf bekendgemaakt in het journaal van 19 uur.
Boudewijn ‘Bo’ Van Spilbeeck is al jaar en dag een vertrouwd gezicht voor de kijkers van VTM NIEUWS. Enkele maanden geleden kwam ze tijdens de Catalonië crisis in Spanje bijna dagelijks op het scherm. 
 

Vanaf morgen ben ik Bo 

“Ik heb de beslissing genomen om voortaan als vrouw door het leven te gaan. Dit zal bij velen als totaal onverwacht overkomen, maar voor mij en mijn omgeving is het dat niet”, zegt Bo in een persoonlijke boodschap. 
 
In die mededeling licht ze haar keuze toe. “Al tientallen jaren leef ik met die dualiteit tussen mijn mannelijk lichaam en mijn vrouwelijke gevoelens.” De eerste herinnering aan de gedachte dat ze een meisje wou zijn, had Bo toen ze acht was. “In mijn studententijd begon ik me af en toe als vrouw te kleden en dat is de voorbije veertig jaar zo gebleven”, vertelde Bo aan ZiZo toen we haar in het najaar van 2017 op de T-day, een trefdag voor transgenders en hun omgeving, ontmoetten.
 
Net zoals de meeste Vlaamse nieuwsredacties was ZiZo al een tijdje op de hoogte van Bo’s nakende transitie. Als LGBT-blad sprak het voor zich dat we haar privacy en die van haar gezin respecteerden en het nieuws pas bekendmaakten wanneer zij er klaar voor waren (Bo is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen, red.). Het doet ons plezier te zien dat ook de andere Vlaamse media haar wens gerespecteerd hebben.
 

Tijdsgeest niet rijp

Vijftien jaar geleden heeft Bo een eerste keer overwogen om de transitie van man naar vrouw te doen, maar de tijdsgeest leek heer er toen nog niet rijp voor. “Ik vreesde mijn fantastische job, mijn vrienden en vooral mijn dierbaar gezin te verliezen.”
 
“De voorbije vijf, zes jaren is mijn onbehagen om als man te leven heel sterk toegenomen”, zegt Bo. Externe factoren zoals bepaalde transgender YouTube-vloggers en de coming-out van reality-ster Caitlyn Jenner, in een vorig leven bekend als Olympisch kampioen Bruce Jenner, deed Bo inzien dat het voor haar niet te laat was. 
 
Prof. Petra De Sutter gynaecologe, fertiliteitsexpert en politica toonde Bo de weg naar het team van het Centrum voor Seksuologie en Gender in het UZ Gent.  “Intussen ben ik bijna een half jaar in behandeling, krijg ik hormoontherapie en zijn verschillende vervrouwelijkende ingrepen gepland.”
 
Het zal nog minstens een jaar duren voor haar transitie helemaal afgerond is.
 

Steun

De hoofdredactie en collega's van VTM NIEUWS en heel MEDIALAAN steunen Bo in haar beslissing. “Boudewijn Van Spilbeeck is de voorbije 28 jaar een uitstekend journalist geweest bij VTM NIEUWS. Een vaste waarde met heel veel kennis, nieuwsgierigheid en gedrevenheid, en iemand die dossiers heel helder aan de kijker kan overbrengen. Bo Van Spilbeeck zal dit gedreven journalistiek werk voortzetten. Heel onze redactie steunt de transitie en zal Bo een warm welkom geven”, zegt hoofdredacteur van het VTM NIEUWS Kris Hoflack in een persbericht.
 
In een gesprek met ZiZo vertelde Bo dat ze als vrouw op het scherm blijft komen tijdens en na haar transitie. “Wellicht verdwijn ik binnenkort even van het scherm, maar ik hoop zo snel mogelijk terug te keren.” Ze zei ook dat de steun die ze van haar collega’s kreeg haar enorm veel deugd deed.
 
Ook van haar gezin krijgt Bo steun, en daar is ze erg gelukkig mee. “Voor mijn partner, mijn kinderen en mijn naaste familie is mijn beslissing niet gemakkelijk geweest. Maar wij zijn vastberaden om deze moeilijke tocht samen af te leggen en tot een goed einde te brengen”.
 

Cathérine volgt Bo 

VTM-journaliste Cathérine Moerkerke is een goede vriendin van Bo. Ze heeft haar de voorbije weken gevolgd en brengt haar verhaal in de reportage ‘Cathérine: Boudewijn wordt Bo’ die morgenavond, dinsdag 30 januari om 21.40 uur uitgezonden wordt bij VTM. 
 
In de reportage praat ze uitgebreid met Bo en gaat ook met haar mee naar Barcelona voor haar laatste reportage als man. Maar ze volgt Bo ook in haar vrije tijd, waarin ze al vaak als vrouw door het leven gaat, en bij het bezoek aan onder andere het Centrum voor seksuologie en gender van UZ Gent en de gelaatschirurg die de transitie van Boudewijn naar Bo voorbereidt.
 

Rolmodel

“De outing van Bo is belangrijk voor transpersonen omdat ze zichzelf hierdoor in de media gerepresenteerd zien. Het feit dat Bo tijdens en na haar transitie op het scherm blijft, is een positief signaal. Deze outing kan mensen helpen die zelf nog twijfels over hun trans zijn hebben”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.
 
“Hoe vaker het thema in de media komt en hoe vaker mensen met transgenders in contact komen, hoe meer ze bewust worden van het feit dat transgenders deel uitmaken van onze maatschappij. Dat er helemaal niets abnormaals is aan transgender personen. Dat is helaas nu nog niet altijd het geval”, aldus Borghs.
 
Mensen die vragen hebben rond gender, kunnen terecht bij de Holebifoon: 0800 99 533 of op het Transgender Infopunt: 0800 96 316.
De persoonlijke boodschap van Boudewijn/Bo is integraal te lezen op vtmnieuws.be.

 

Bron: 

Eigen verslaggeving, Persbericht

Boudewijn ‘Bo’ Van Spilbeeck en Cathérine Moerkerke
Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub