VIDEO | Lorin Parys: "Strijden tot geaardheid even banaal is als haarkleur"

10/02/2018 - 10:23
Het interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie is in april klaar, zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA).

Lorin Parys verving partijgenote en federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir tijdens de presentatie van de finalisten van Mister Gay Belgium. Naast lid van het Vlaams Parlement is hij er ook voorzitter van de commissie-Gelijke Kansen.
 
"Ik ben uit de kast gekomen post-Will Ferdy en pre-Mister Gay Belgium", getuigt Parys. Zanger Will Ferdy deed in 1970 zijn coming-out als homo op de Vlaamse televisie. Dat was toen een primeur. 
 
Parys benadrukte het belang va rolmodellen. "Daar werkt Mister Gay Belgium goed aan mee. (…) Het is belangrijk ervoor te zorgen dat we minder homo's hebben die worden gepest en dat de suïcidecijfers bij holebi's, transgenders en personen met een instersekse conditie naar beneden gaan. De strijd is niet gestreden tot zolang de geaardheid niet even banaal is als een haarkleur."

Bo 

Parys houdt een goed gevoel bij de reacties op de coming-out van Bo Van Spilbeeck. "Vlaanderen zei eigenlijk 'et alors?' We hechten belang aan het feit dat ze een goede journaliste is en de rest laten we over aan Bo en haar familie. Ik vond de onderstroom in Vlaanderen vooral hartverwarmend." 

Plan tegen holebi- en transfobie

"We zitten in de laatste rechte lijn voor het interfederaal actieplan tegen holebifobie. Dat is voor april."
 
Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) zal de finalisten binnenkort ontvangen. Zuhal Demir op 2 juni zal zetelen in de jury van de Mister Gay Belgium-finale.
 

Bron: 

Eigen verslaggeving