Genk huldigt eerste Limburgse regenboogzebrapad in

28/02/2018 - 19:24
Op 28 februari huldigde de stad Genk, samen met OGWA (de holebi- en transgender werkgroep van de stad) hun regenboogzebrapad in. Na Antwerpen en Brussel vorig jaar is Genk daarmee de derde Vlaamse en de eerste Limburgse stad die een permanent regenboogzebrapad aanlegt. Zo wil Genk aantonen een veilige thuishaven te willen zijn voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur of genderidentiteit.

Het regenboogzebrapad komt er in het kader van het Genkse actieplan ‘Holebi- en transgendervriendelijke stad’, dat de stad uitwerkte samen met OGWA, ‘Ook Genks Wel Anders’, een groep die ijvert voor een holebi- en transgendervriendelijke samenleving. Je vindt het regenboogzebrapad op de Genkse Dieplaan, ter hoogte van de inrit van de Q-parking en taverne 't Trefpunt.

"Dit actieplan maakt al sinds 2013 deel uit van ons stedelijk gelijkekansenbeleid, en dat onder impuls van een sterke groep vrijwilligers", aldus schepen van gelijke kansen Gianni Cacciatore (sp.a). Ondanks de vrieskou, daagden veel mensen op. "Het is misschien de koudste dag van het jaar, maar dit is een hartverwarmend moment!", zo sprak burgemeester Wim Dries (CD&V).

Bespreekbaar maken

"De belangrijkste werkpunten zijn sensibilisering, normalisering en communicatie", zo vervolgde Gianni Cacciatore. "Elk jaar werken we meerdere acties uit. Ik denk aan regenboogcafé van OGWA, waarmee we de Genkse horeca en het brede publiek vertrouwd maken met verschillen in seksuele voorkeur en/of genderidentiteit. Maar we werken bijvoorbeeld ook samen met de Genkse scholen om dit thema bij jongeren bespreekbaar te maken.”

Om die reden voorzien de stad Genk en OGWA ook een bord bij het kersverse regenboogzebrapad. "In Genk mag iedereen zichzelf zijn! Dit Regenboogzebrapad staat symbool voor een holebi- en transgendervriendelijke stad.", zo staat er klaar en duidelijk.

Sterke symbolische combinatie

De regenboog is waarschijnlijk het meest herkenbare symbool van de internationale beweging die zich inzet voor een holebi- en transgendervriendelijke samenleving. Niet voor niets roepen çavaria en de regenbooghuizen samen jaarlijks de Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten op om de regenboogvlag uit te hangen aan het stadhuis en andere gebouwen ter gelegenheid van IDAHOT op 17 mei. Genk doet steevast mee.

"Hier in Genk opteren we met dit regenboogzebrapad voor een permanent concept op een plek waar veel passage is, waarbij we de herkenbare witte strepen behouden omwille van de duidelijkheid, met daarrond een kader in de kleuren van de IDAHOT-regenboog", aldus een fiere schepen Cacciatore. "De symboliek van een zebrapad is mooi: het is immers een veilige oversteekplaats. Net zoals wij ijveren voor een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt én veilig kan zijn, ongeacht seksuele voorkeur of genderidentiteit."

Bron: 

Eigen verslaggeving

Het regenboogzebrapad in Genk wordt aangemaakt
Het regenboogzebrapad in Genk heeft een begeleidend bord
Het regenboogzebrapad in Genk wordt ingehuldigd door de burgemeester
Het regenboogzebrapad in Genk wordt officieel ingehuldigd


Hier niet op klikken aub