Gezellige avond in Brussel eindigt met holebifoob geweld

18/04/2018 - 10:24
Vorig weekend in de nacht van zaterdag op zondag eindigde een gezellige avond in mineur door een geval van holebifoob geweld in het centrum van Brussel. De echtgenoot van de man die werd aangevallen plaatste zelf een bericht op Facebook om hun verhaal en gevoelens te delen.
J. en C. brachten de avond door op het Primavera Queer-event in het RainbowHouse Brussels. Toen ze rond 2.30 uur hand in hand terug naar huis liepen, werden ze ter hoogte van het beursgebouw gespot door een groepje jongeren. Een aantal van de jongeren, keek naar het koppel terwijl ze dingen tegen elkaar fluisterden. 
 

Intimidatie

Ze achtervolgden het koppel, riepen scheldwoorden naar hen, stelden vragen over hun geaardheid en intimideerden hen. C. stopte en probeerde een gesprek aan te gaan. De jongeren omringden hem en hij probeerde twee jongeren weg te duwen. Het koppel probeerde opnieuw hand in hand weg te stappen waarop een van de jongeren achter hen liep en C. een klap in zijn nek gaf en meteen met de anderen wegliep. J. werd razend en riep scheldwoorden naar het groepje. 
 
De jongeren liepen terug naar het koppel en vier jongeren vielen C. aan. Ze gaven hem verschillende slagen in de nek waarna C. op de grond viel. Tijdens dat gevecht ging J. met de vijfde jongere in gevecht waarna twee andere jongeren van dezelfde groep het groepje vertelden om te stoppen. De bende vluchtte weg en liet het koppel achter zich. Ze voelden zich totaal overvallen en probeerden hun weg naar huis eindelijk verder te zetten. 
 

Onrechtvaardig

Aan het Sint-Katelijneplein, riep een meisje van de groep naar hen om papieren terug te geven die ze verloren tijdens het gevecht. Ze vertelde hen dat ze niet achter holebirelaties staat, maar dat ze het onrechtvaardig vindt dat ze daarvoor slagen krijgen. C. antwoordt haar dat het hem niet interesseert wat zich in haar bed afspeelt en dat ze het fijn zouden vinden indien dat wederzijds zou zijn
 
J. sluit zijn Facebookbericht af met de titel ‘Ik zal me nooit aanpassen’. Hij zal zich nooit aanpassen aan ‘de zieke maatschappij waarin iemands hand vasthouden leidt tot haat en agressie’.
 
"Wat me shockeerde, is hun leeftijd", voegt J. nog toe in een gesprek met VRT NWS. "Ze leken hooguit 18. Dat is toch iets voor alle heterokoppels met kinderen of die kinderen zullen hebben: jullie mogen denken wat jullie willen over homoseksualiteit, maar als jullie jullie kinderen niet leren respect te hebben, worden ze mogelijk agressievelingen."
 
Frank Schoenmakers van het RainbouwHouse Brussels was hiervan maandag op de hoogte en heeft contact gehad met de slachtoffers. Het koppel staat ook op de poster van het Pride Festival van dit jaar (zie hieronder).
 
Heb je ook te maken met haatboodschappen? Je kan ook aangifte doen via de app van Uni-Form, je kiest zelf of de melding wordt doorgegeven aan de politie. Bij dringende gevallen kan je altijd terecht op het noodnummer 112 of in het dichtstbijzijnde politiekantoor. 
 
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Holebifoon kan via www.holebifoon.be of 0800 99 533. 
 
ZiZo schreef hierover een uitgebreid artikel. Meer informatie vind je ook in de online brochure Opvallen & Rechtslaan van çavaria en de website van Uni-form
 

 

Bron: 

Eigen verslaggeving, dhnet.be, Facebook.com, VRT NWS

Affiche voor de Pride met twee kussende mannen