Kardinaal De Kesel vindt seksualiteitsbeleving bij holebi’s aanvaardbaar

02/05/2018 - 10:00
Voor het eerst geeft een Belgische aartsbisschop aan dat holebi’s hun geaardheid mogen beleven. Kardinaal De Kesel nam naar katholieke normen een zeer progressief standpunt in tijdens een informele ontmoeting met de Mechelse LGBT-vereniging HLWM.

Het officiële standpunt van de Rooms-Katholieke Kerk tegenover holebiseksualiteit klonk tot enkele jaren geleden nog veroordelend. Onder invloed van paus Franciscus is dat oordeel gemilderd, wat leidde tot de historische uitspraak: “Wie ben ik om hen te veroordelen?”. Het officiële standpunt is echter ongewijzigd: je mag homoseksueel zijn, maar het niet beleven.

In 2015 volgde Jozef De Kesel de aartsconservatieve André-Joseph Léonard op aan het hoofd van Kerk in België. Kort daarop werd hij door paus Franciscus tot kardinaal benoemt, wat hem nog meer gewicht geeft.

HLWM op de koffie bij de kardinaal

Officieel heeft De Kesel zich nog niet uitgesproken over holebiseksualiteit. In interviews keert de vraag naar zijn standpunt echter geregeld weer.

Op 24 april was er een ontmoeting tussen De Kesel en de Mechelse LGBT-vereniging HLWM. Daaruit bleek dat de top van de Kerk nu bereid is holebirelaties te accepteren. “De Kerk moet homo’s en lesbiennes meer respecteren, ook in hun seksualiteitsbeleving,” kon HLWM optekenen. De kardinaal bleek oprecht bezorgd over het welzijn van homo’s en lesbiennes en hij bracht ook zijn ontmoeting met een trans* vrouw ter sprake.

Evolutie in de geesten

Volgens De Kesel heeft de Kerk tijd nodig om homoseksualiteit te leren begrijpen. Hij maakte de vergelijking met de periode waarin psychisch gestoorde mensen in de gevangenis belandden, omdat men het fenomeen van geestesgestoordheid niet begreep. “De Kerk stond tot voor kort erg afwijzend tegenover homo's en lesbiennes. Maar dat was niet anders dan de maatschappij in haar geheel. Zeker in Europa is er veel ten goede veranderd, maar de Kerk in vooral Afrika en Azië en in delen van Oost-Europa is nog niet mee. Maar ook die meningen moeten we respecteren.”

Overigens gaf de kardinaal aan dat hij zelf ook van standpunt veranderde: “Twintig jaar geleden zou ik daar anders over gesproken hebben dan nu het geval is. Ik zou toen meer de officiële leer van de Kerk hebben gevolgd. Ik kijk er nu veel ‘begrijpender’ tegenaan. Waarbij respect centraal staat.”

Holebi’s mogen hun seksuele gevoelens dus in de praktijk brengen, al verwacht de kerkelijk leider natuurlijk dat zoiets binnen een vaste relatie plaatsvindt. “Een relatie waarin eerlijkheid, standvastigheid en trouw centraal staan”, aldus De Kesel. “Ik ben zeker niet voor promiscue gedrag, niet voor holebi’s, maar ook niet voor hetero’s.”

Geen holebihuwelijk in de kerk

Wanneer de erkenning van holebiseksualiteit in het vizier komt, gaat de aandacht ook naar de erkenning van holebirelaties. Dat is echter een brug te ver voor de kardinaal. Niet alleen verwerpt hij een kerkelijk huwelijk tussen een homo- of lesbisch koppel, ook voor een zegening staat de deur niet open. Of toch? We citeren nogmaals op basis van de verslaggever van HLWM: “Zegening is misschien niet het juiste woord. Omdat het te veel lijkt op de ‘inzegening’ van een huwelijk. Ik zou eerder over ‘dankviering’ of ‘gebedsviering’ spreken.”

Een dergelijke viering zou in de Katholieke Kerk ook al een enorme symboolwaarde hebben. Hoe dat nieuwe ritueel er precies kan uitzien, is nog afwachten. “Een kerkelijk gebed voor een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen is zeker mogelijk, zolang dat niet op een kerkelijk huwelijk begint te lijken. Een uitwisseling van ringen kan daarom bijvoorbeeld niet.”

Naar het officiële standpunt?

In besloten kring toont de kardinaal zich bereid tot een fameuze – ja, historische – koerswijziging. Wordt dit echter het officiële standpunt van de Belgische Kerk? Gevraagd naar een reactie bij zijn woordvoerder, wenste die geen verdere commentaar te geven.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Bron: 

HLWM

Lees meer over: