Belgian Pride Festival afgetrapt in en rondom Brussels stadhuis

07/05/2018 - 09:50
nieuws
Regenboogvlag uitgerold op straat tijdens optocht
De Pride Parade op 19 mei markeert het jaarlijkse hoogtepunt van de Belgische LGBT+ gemeenschap. Vandaag, 4 mei, vond de opening plaats van het festival dat de komende twee weken opbouwt naar het Pride Weekend.

Bij zo’n opening horen speeches. Drie politici kwamen eerst aan bod: Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel, Bianca Debaets (CD&V), Staatssecretaris voor gelijke kansen (foto) en Ans Persoons, sp.a-gemeenteraadslid die Brussels Minister Pascal Smet verving. Nadien volgden speeches door het RainbouwHouse Brussels (de Brusselse tegenhanger van çavaria) en de voorzitter van de Belgian Pride Cyrille Prestianni.

De wetten zijn veranderd, nu nog de samenleving

De rode draad doorheen de toespraken was dat een Pride nog steeds nodig is. Jawel, de rechten op het vlak van LGBT+ zijn (min of meer) verworven, maar de mentaliteit moet nog veranderen. Er mag geen haat of geweld meer zijn tegenover LGBT+ personen. Verschillende sprekers verwezen naar de gewelddaden in hartje Brussel waarvan een homokoppel twee weken geleden slachtoffer werd.

Tevens legden de organisatoren de link met andere discriminaties en de #me too-beweging. De parallel? De dader moet zich aanpassen, niet wie hij viseert. Prestianni sprak van het militantisme van de toekomst door een paradigmaverschuiving na te streven. Weg van de patriarchale - zeg maar door witte mannen gedomineerde - samenleving naar een samenleving waar ieder gelijkwaardig is, een wereld in de kleur van de regenboog.

Lokale verkiezingen als thema

Het thema van deze Pride-editie is ‘Your Local Power!’. Daarmee wordt de link gelegd met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Hoe zich dat kan vertalen naar LGBT+ perspectief kon je al lezen in ons vorige artikel over de Pride.

Activiteiten in het hele land

Nieuw is nog dat de Belgian Pride inderdaad geleidelijk aan een Belgisch evenement wordt dat zich niet alleen in Brussel afspeelt. Natuurlijk komen LGBT’ers uit alle landsdelen afgezakt naar de Pride Parade, maar ditmaal vinden ook activiteiten plaats in alle landsdelen. Zo zal in Antwerpen op 12 mei de finale van het Eurovisiesongfestival op groot scherm worden uitgezonden. Het zijn lokale groepen die dergelijke activiteiten organiseren, maar wel met het label van de Belgian Pride.

Ihsane Jarfi-dag

Het Pride Weekend begint op 17 mei met de Ihsane Jarfi dag. Jarfi was een jonge dertiger van Marokkaanse origine die in 2012 in Luik werd vermoord. Het was de eerste moord in ons land die als homofoob werd berecht. Ter nagedachtenis vindt een herdenkingsmars plaats die vertrekt aan het Muntplein. Langs het parcours van de mars zal een muurschildering het portret van Jarfi tonen.

’s Avonds vindt in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) een veiling plaats van kunstwerken ten voordele van de Ihsane Jarfi stichting tegen holebifoob geweld. Gerenommeerde Brusselse veilinghuizen geven werken weg voor dit goede doel.

Parade(s) en veel meer

Voor de Pride Parade wordt ieder op 19 mei verwacht ter hoogte van de Kunstberg – Centraal Station. Ook daarover verscheen eerder al een artikel op onze site.

Voor een volledig overzicht van alle activiteiten kan je terecht op de website www.pride.be.

Na de toespraken vormden de aanwezigen al meteen een kleine parade, die via Manneke Pis leidde naar de gaywijk waar de komende twee weken nog menig glas zal worden gedronken.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets