RECENSIE | Een (h)echte uitdaging: een doe-boek voor pleegouders

13/05/2018 - 10:34
4
recensie
Vader en zoon kijken lachend naar elkaar
Schrijfster Inge Vandeweege werd een tiental jaar geleden eerder per ongeluk pleegmama en vangt sindsdien op regelmatige basis voor korte termijn pleegkinderen op. In haar boek Een (h)echte uitdaging vertelt ze over haar parcours als pleegouder en over wat het gedrag van pleegkinderen juist wil zeggen.

Vandeweege beschrijft in dit boek ze uit hoe ze vol idealisme aan haar kersverse pleegouderschap begon, maar niet veel later keihard met de kop tegen de muur stootte. De opvoedingsstrategieën die bij haar eigen kinderen zo goed werkte, leken het helemaal niet te doen bij een pleegkind. Ze besloot het roer radicaal om te gooien en op zoek te gaan naar wat wél werkt bij pleegkinderen. 

Dit boek is niet alleen een verhelderende vertelling van Inges zoektocht naar de juiste aanpak, ze geeft in enkele mooi afgelijnde hoofdstukken mee hoe je de opvoeding van een pleegkind best aanpakt. Het biedt op een bevattelijke manier inzicht in de oorzaken van moeilijk gedrag bij pleegkinderen, neemt je mee naar de geest van een pleegkind en leert je als ouder van de klassieke paden af te wijken.

Een (h)echte uitdaging is geen pure opvoedkundige theorie, maar een doe-boek dat je enkele duidelijke en praktische handvaten meegeeft. Het boek leest enorm vlot en laat je van het ene aha-moment naar het andere gaan. Ik heb het boek op een dag uitgelezen en heel wat notities gemaakt. Sterker nog: de tips die ik thuis al heb toegepast werkten allemaal. Het boek mag dan trouwens wel gericht zijn tot pleegkinderen, ik ben ervan overtuigd dat ook andere opvoeders baat kunnen hebben bij de tips en strategieën die Inge Vandeweege meegeeft.

Dit boek is zeker en vast een aanrader voor elke opvoeder die snelle en daadkrachtige tips wil. Of je nu pleegkinderen hebt of niet.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Boekcover 'Een (h)echte uitdaging'
Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub