Brussel opent eerste vluchthuis voor LGBT+ jongeren

12/05/2018 - 10:25
nieuws
Brussels beursgebouw in regenboogkleuren
In Brussel werd deze week het eerste vluchthuis voor holebi- en transgenderjongeren geopend. Dat vluchthuis moet jongeren met een LGBT+ achtergrond opvangen die thuis niet langer terechtkunnen.

Oprichter Midnimo vzw liet aan Bruzz weten dat het Regenbooghuis wekelijks geconfronteerd wordt met jongeren die op zoek zijn naar onderdak. Tot dusver moesten deze jongeren beroep doen op Samusocial, de vereniging voor thuislozen in Brussel. Vanaf heden zullen deze jongeren ondergebracht worden in een opvangcentrum voor holebi’s en transgenders. 

Het huis zal plaats bieden aan vier jongeren. De locatie is niet bekend omwille van het waarborgen van de veiligheid van de jongeren. 

Onderzoek van het Albert Kennedy Trust toonde aan dat maar liefst een kwart van de dakloze minderjarigen zichzelf identificeert als LGBT+ in het Verenigd Koninkrijk. Dit terwijl volgens Stonewall slechts 5 tot 7 procent van de millennials homoseksueel of transgender is. Onderzoek in België of Nederland hieromtrent is nog niet gebeurd. 

Multiculturele hoofdstad

Uit de kast komen is één van de grootste redenen voor dakloosheid bij LGBT+ jongeren. De Nederlandstalige Brusselse belangenvereniging voor LGBT+ jongeren juicht het initiatief dan ook toe.  Ze benadrukken dat de multiculturele realiteit van Brussel een uitdaging is.“Hoewel de bevolking over het algemeen openstaat voor LGBT’s, is er zeker nog een probleem van aanvaarding, en dit in sommige culturen nog net iets meer dan andere. Ook voor die jongeren moeten we als maatschappij hulp kunnen bieden. Daarom is het goed dat, hoewel de reeds bestaande privé-initiatieven hun nut hebben bewezen, er een bepaalde professionalisering komt via een vzw als Midnimo”, aldus Jochen Baes van Basta. 

Volgens Basta volgt dit initiatief de wereldwijde trend van het organiseren van onderduikadressen voor LGBT+ personen: “ Hoewel België een voortrekkersrol speelt op het gebied van LGBT+ rechten, is het zeker goed dat ook hier zo'n equivalent is. Dit mag zeker uitgebreid worden, want we geloven niet dat er alleen in Brussel nood aan is.”

Mister Gay Belgium

Het thema van één van de kandidaten van Mister Gay Belgium 2018 is ‘LGBT+ kindverstoting’. Toen Simon De Witte op 16-jarige leeftijd uit de kast kwam bij zijn moeder werd hij de deur gewezen. De jonge West-Vlaming werd daarna opgevangen door zijn vader. Om jongeren te helpen uit de kast te komen, wil De Witte een website oprichten met tips voor een vlottere ‘coming-out’. 

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub