Holebifobe aanslag op event Amnesty International in Oekraïne

12/05/2018 - 15:57
nieuws
Bezoekers op een evenement
Een evenement van Amnesty International op donderdag 10 mei rond LGBT+ rechten in Rusland werd onmogelijk gemaakt door extreemrechtse nationalisten in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De politie greep niet in.

De nationalisten vielen het evenement binnen voordat het begonnen was. Ze bezetten de ruimte en maakten de voortgang van het evenement onmogelijk. De politie weigerde in te grijpen en de uitbater van de zaal besliste uiteindelijk het evenement te annuleren. Ondertussen hadden de nationalisten genoeg materiaal gefilmd voor een propagandavideo. 

Holebifobe samenleving

Het gebeurt wel vaker dat internationale mensenrechtenorganisaties evenementen rond LGBT+ in Rusland of Wit-Rusland organiseren in Oekraïne. Sinds de revolutie van 2014 geniet de LGBT+ gemeenschap een relatieve vrijheid in Oekraïne. Ze krijgen ook meer en meer steun van de lokale autoriteiten. Gelijkaardige evenementen kunnen sinds de introductie van de anti-propagandawet van 2013 in Rusland niet langer georganiseerd worden. 

Nationalistische groeperingen gooien niettemin wel vaker roet in het eten. In 2016 organiseerde de vzw Insight in het West-Oekraïense Lviv hun jaarlijkse ‘Equality Festival’. Ook dat festival werd hardhandig onmogelijk gemaakt door extreem-rechtse groeperingen. In 2014 was er ook nog een aanslag op de LGBT+ nachtclub Pomada (‘Lippenstift’) in Kiev. 

Vooruitgang door de Europese Unie

In 2014 vond in Oekraïne een pro-Europese revolutie plaats. Sindsdien zijn de politieke neuzen gericht naar Europa. In 2015 werd een associatieverdrag met de EU afgesloten en sinds vorig jaar kunnen Oekraïeners zonder visum naar de Europese Unie reizen. Bij de onderhandelingen om deze verdragen verplichtte de Europese Unie de Oekraïense overheid onder andere een anti-propagandawet te laten vallen en een clausule aan de arbeidswetgeving toe te voegen die discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit verbiedt. 

De EU zette er ook het wettelijk samenwonen op de politieke agenda. De Oekraïense overheid toont zich bovendien meer en meer bereid om de ingevoerde wetgeving ook daadwerkelijk in te voeren. De voorbije twee jaar namen de lokale autoriteiten van Kiev grote veiligheidsmaatregelen bij de Kiev Pride. Sinds begin dit jaar worden ook anti-discriminatielessen gegeven aan nieuwe rekruten van de politieacademie. 

Extreem-rechtse bataljons

De aanslag van voorbije week werd door de nationalistische vereniging Azov gepleegd. Sinds de annexatie van de Krim door Rusland en de oorlog om de Donbasregio tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten, beroept de Oekraïense overheid zich op deze vechtbataljons voor het ondersteunen van het leger. “Daardoor hebben de nationalisten een disproportionele impact op de Oekraïense politiek”, aldus Rémy Bonny, expert in LGBT+ politiek in Oost-Europa. 

Volgens ambtenaren bij de Europese Unie bemoeilijkt de positie van deze extreem-rechtse nationalisten de vooruitgang voor de LGBT+ gemeenschap in Oekraïne.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub