België stijgt naar tweede plaats in ranking landen meest holebi- en transgendervriendelijke wetgeving

14/05/2018 - 17:59
nieuws
Jaarlijks publiceert ILGA-Europe, de Europese belangenverdediger van holebi’s, transgenders en intersekse personen, een Rainbow Index die alle Europese landen rangschikt naar hoe holebi- en transgendervriendelijk hun wetgeving is. België klimt dit jaar van de vierde naar de tweede plaats in de ranking. Met een rapport van 79% moet ons land enkel Malta laten voorgaan. De stijging is voornamelijk te danken aan de nieuwe transgenderwet.

Het recent staatssecretaris voor Gelijke Kansen Demir (N-VA) aangekondigde interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie werd nog niet in rekening gebracht in deze ranking. “We verwachten dat ons percentage volgend heel wat stijgt door het nieuwe actieplan”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “De uitgesproken engagementen moeten dan ook wel uitgevoerd worden natuurlijk.”

Nieuwe transgenderwet

Sinds begin dit jaar ging de nieuwe transgenderwet van kracht die het makkelijker maakt om de M of V op je officiële documenten aan te passen. “België heeft zijn tweede plaats voornamelijk te danken aan die nieuwe transgenderwet”, verklaart Evelyne Paradis, directeur van ILGA-Europe. “Nu is het aan de Belgische beleidsmakers om te zien dat de wetten en beleidsplannen goed worden geïmplementeerd en opgevolgd.” Het feit dat minderjarigen nog steeds een attest nodig hebben van een psychiater voor ze hun M/V kunnen aanpassen, kost België wel punten.

Werk aan de winkel

Op het vlak van de rechten en het welzijn van intersekse personen is er nog werk aan de winkel. Intersekse personen zijn mensen van wie de geslachtskenmerken niet conform de traditionele invulling van het biologische mannelijke of vrouwelijke geslacht zijn. Intersekse kinderen worden nog steeds vaak op jonge leeftijd geopereerd om beter in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ te passen, ook als dat medisch gezien niet nodig is. Het gaat om zogenaamde ‘geslachtsnormaliserende’ ingrepen. De genderidentiteit van het kind wordt hierbij compleet genegeerd. “Als er geen medisch noodzakelijke ingrepen nodig zijn, is het perfect mogelijk om te wachten tot het kind kan meebeslissen”, zegt Borghs. “Zo kunnen intersekse kinderen zelf aangeven wat hun genderidentiteit is en in hoeverre ze hun lichaam willen laten aanpassen.”

Het verschil maken

Çavaria is tevreden dat België terug stijgt in de ranking. “We mogen trots zijn op onze progressieve wetgeving, zeker als je kijkt naar hoe het in vele andere landen gesteld is met holebi- en transgenderrechten”, aldus Borghs. “België kan ook in andere landen het verschil maken.” Ministers van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) en Ontwikkelingssamenwerking De Croo (Open Vld) kondigden aan om meer te willen inzetten op mensenrechten via de Belgische diplomatie. “Wij zijn alvast bereid om daaraan mee te werken”, zegt Borghs.
 
De recente enquête onder holebi- en transgender scholieren in Vlaanderen waaruit bleek dat 41% zich onveilig voelde, laat ook ILGA-Europe niet onberoerd: “Het is essentieel dat LGBTI-personen zich veilig voelen in alle aspecten van het dagelijks leven. Scholen zijn daarin heel belangrijk, niet enkel voor het welzijn van LGBTI-leerlingen en -leerkrachten, maar ook omwille van de impact van het onderwijs op de hele maatschappij”, legt Paradis uit.

Scores

Leider Malta wordt in de Rainbow Index gevolgd ons land en Noorwegen. Nederland zakt dit jaar uit de top tien weg naar plaats elf. Minder goed gaat het in Turkije, Armenië en Azerbeidzjan die respectievelijk de zevenenveertigste, achtenveertigste en laatste plaats bekleden in de ranking.

De ILGA-Europe Rainbow Index wordt elk jaar bekend gemaakt naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie op 17 mei.

Bron: 

Eigen verslaggeving, ILGA-EuropeHier niet op klikken aub