De problematische casting van Scarlett Johanson als trans* man

10/07/2018 - 11:03
opinie
Scarlett Johansson
In de film Rub & Tug over het leven van Dante Gill, een trans* man die tijdens de jaren 70 en 80 een massagesalon runde als cover voor sekswerk, zal Scarlett Johanson de rol opnemen van Dante. Dat een cis-vrouw de rol opneemt van een transman is om meerdere redenen bedenkelijk.

De verfilming van het leven van een cis-man zou nooit gebeuren met een actrice in de hoofdrol. Dat er voor de verfilming van het leven van trans*man wel wordt gekozen voor een actrice, toont enkel dat Hollywood zijn genderidentiteit niet serieus neemt. Daarnaast is het algemeen geweten dat trans* acteurs en trans* actrices onvoldoende aan bod komen in Hollywood. Zelfs bij de casting voor films die expliciet gaan over trans* personen, krijgen zij nog altijd niet dezelfde kansen als cis-personen.

Andere casting issues

Behalve het feit dat Scarlett Johanssen een-cis vrouw is die de rol van een trans* man speelt, is er ook nog het feit dat ze als magere vrouw de rol van een dik persoon gaat spelen. Dante Gill was geen mager persoon, dus het kiezen van een actrice die dat wel is, om hem te vertolken, is extra problematisch. De lichamen die we zien in films zijn sowieso al totaal niet representatief, en dat terwijl die representativiteit juist zo belangrijk is, op elk vlak, of het nu huidskleur, lichaamsbouw, seksualiteit, gender of handicap betreft.

In het verleden werd Johansson overigens ook al gecast in Ghost in the Shell, wat eveneens voor veel controverse zorgde omwille van het feit dat ze als witte vrouw de rol speelde van een Aziatisch personage. Ondanks de vele kritiek die werd geuit, heeft ze die rol toch aanvaard.

Alternatieven

Laten we echter hopen dat Johanson dit keer wel beseft hoe problematisch de casting is en dat de rol alsnog naar een trans* acteur gaat. Want dat kan ze perfect doen.

Ed Skrein bijvoorbeeld weigerde vorig jaar nog een rol als Benjamin Daimio in Hellboy film, nadat hij ontdekte dat het personage in de oorspronkelijk comic van gemengde Aziatische afkomst bleek te zijn. Een herkomst die Skrein niet heeft. Dat zorgde ervoor dat een acteur met Aziatische herkomst, Daniel Dae Kim, de rol kreeg.

Magere, blanke, cis-personen hebben sowieso al een veel groter aanbod aan rollen. Waarom de weinige opportuniteiten die er zijn voor niet-cis, niet-blanke, dikke acteurs, ook nog aan hen geven? Laten we niet vergeten dat er acteurs bestaan die trans* zijn én een postuur hebben dat meer aansluit bij dat van Gill. Ik ben geen castingagent, maar Chaz Bono, de trans* zoon van zangeres Cher,  zou bijvoorbeeld alvast aan het profiel voldoen.
 

Bron: 

Eigen verslaggeving, Pink News, Into, LGBTQ Nation