RECENSIE | ‘Witte Huizen’ – Amy Bloom

24/09/2018 - 10:29
3
recensie
Twee vrouwen zitten op een veranda naar buiten te staren
"Ik ben nooit jaloers geweest op een echtgenoot of een echtgenote, tot ik Eleanor leerde kennen. Vanaf dat moment zou ik alles wat ik ooit had gehad, ieder ritje in een limousine, ieder naakt zwempartijtje, iedere naamsvermelding of onbezorgde wandeling, hebben geruild voor wat Franklin had, de polio incluis." Staat op de achterflap van Amy Bloom’s vijfde boek ‘Witte huizen’ te lezen. Het boek vertelt het verhaal van journaliste Lorena Hickock en diens geheime relatie met gewezen First Lady Eleonor Roosevelt

Het verhaal speelt zich af in het Amerika van de jaren dertig, waar beide vrouwen elkaar leren kennen tijdens de verkiezingscampagne van president Roosevelt. De vriendschap tussen beide vrouwen wordt steeds liefdevoller en intiemer, zodat Hick na verloop van tijd zelfs haar intrek neemt in het Witte Huis. Al snel leert ze dat het niet altijd even makkelijk is om in een gouden kooi bij het presidentskoppel te wonen.  Hick moet heel wat opgeven om als ‘First Friend’ naast Eleanor te wonen. De poppen zouden immers stevig aan het dansen gaan moest het uitkomen dat de First Lady een lesbische relatie had met de journaliste die F. Roosevelt’s verkiezingscampagne opvolgt.

Witte Huizen is een mooi verhaal dat balanceert tussen de romantische liefde van twee bijzondere vrouwen en het politieke klimaat van het machtige Amerika van de jaren dertig uit de vorige eeuw. Amy Bloom’s lyrische schrijfstijl en zinderende beschrijvingen passen perfect bij de tijdsgeest van het verhaal. Het boek neemt je mee naar het Witte Huis en leest erg vlot.

Waargebeurd?

Het boek mag dan wel ‘historische fictie’ heten, het is gebaseerd op de honderden brieven die Hick en Eleonor gedurende hun ‘vriendschap’ door de jaren heen met elkaar uitwisselden. Dat de schrijver de volledige briefwisseling tussen beide vrouwen heeft doorgenomen, maakt dit boek des te interessanter.

Een aanrader!
 

Je kan het boek bij Kartonnen Dozen kopen.

2018, Uitgever: Nijgh & Van Ditmar, ISBN: 9789038805276
Bron: 

Eigen verslaggeving

Boekcover met een zwart-witfoto waarop twee dames staan
Lees meer over: