Vijf jonge drag queens uit Gent vormen samen House of Lux: "We creëren personages die man noch vrouw zijn"

05/11/2018 - 11:10
interview
Simon maakt zich op als dragqueen aan de schminktafel
Er bruist iets queers in het uitgaansleven in Gent en daar zit House of Lux voor iets tussen. Het zijn vijf jonge drag queens die elk op hun manier het begrip gender op losse schroeven zetten. ZIZO sprak met performer Simon Baetens, ook wel gekend onder zijn gender blending alter ego Electra.

Simon, wat betekent drag voor jou?
“Drag is een vorm van performancekunst. We nemen elementen die door de maatschappij gezien worden als behorende tot één bepaald gender en halen die door elkaar of vergroten ze uit. Zo creëren we een personage dat noch man noch vrouw is en laten we zien hoe je met die begrippen kunt gaan spelen. Tegelijk is het iets heel theatraals en entertainends. Eigenlijk breng ik via een personage muziek die ik graag hoor.”

Waar ligt het verschil juist met travestie voor jou?
“Er is een belangrijk onderscheid tussen mijn performancekunst en travestie. Er zijn bijvoorbeeld drag queens die een nummer van Celine Dion brengen en zo goed mogelijk Celine Dion proberen te imiteren; hoe ze eruit ziet, hoe ze beweegt en hoe ze flappert in de wind. Mannen die zo goed mogelijk op een vrouw willen lijken op een podium, vind ik soms problematisch. Zo zet je net een heel specifiek beeld van vrouwen verder. Terwijl drag juist kan gaan over al die beelden wankel maken. Natuurlijk wil je wel dat je haar goed is gestyled, je make-up er goed uitziet en je met je lichaam de beste silhouetten kan aannemen.”

Travestie is dus zo echt mogelijk op iemand lijken van de andere sekse?
“Ja, en ik wil niet zo goed mogelijk op een vrouw lijken. Hoe ik eruit zie als Electra en de dingen die ze doet... ik heb nog niet veel vrouwen gezien die er zo bijlopen. En dat vind ik helemaal oké.”

Is jouw drag een identiteitsspel?
“Ik denk dat we met onze drag net tonen in hoeverre identiteit ‘te maken’ is. Maar uiteindelijk ben ik het nog altijd die daar staat op het podium. Misschien wat banaal, maar ik kijk mijn hele leven al op naar voornamelijk vrouwelijke popsterren. Hun extravagante kostuums en crazy shows kan ik via drag zelf een beetje ervaren, en tegelijk breng ik een ode aan hun muziek. Scandi Louse is een vrouw in onze groep die drag doet. Zij is heel erg bezig met nummers die gaan over vrouwen en het vrouw zijn. Het spelen met identiteit(en) is dus voor iedereen iets persoonlijks.”

Waaraan kunnen mensen zich verwachten als ze naar jullie show komen kijken?
“We brengen geen eigen nummers, maar een mix van bestaande muziek. Op die muziek lip-syncen we. Dat is eigenlijk hetzelfde als playbacken. Daarbij projecteren we dan beelden, dragen we specifieke kleren, en maken we een choreografie. Het is in de eerste plaats als entertainment bedoeld. Daarnaast probeer ik altijd een verhaal te vertellen doorheen de nummers. Dat kan bijvoorbeeld gaan over rolmodellen, of over hoe je als man of vrouw gepercipieerd wordt in de maatschappij. Door te playbacken op muziek proberen we een alternatieve wereld te creëren waarin we fantasiebeelden neerzetten. Die beelden zijn niet wie wij zijn, we doen geen bestaande mensen na. Het is een schemerzone waarin we schommelen tussen echt en niet echt.”

Hoe is House of Lux ontstaan?
“We waren een groepje vrienden die geregeld samen kwamen bij Theo (Mauve Lux) om te kijken naar RuPaul’s Drag Race, een Amerikaans realityshow waarin drag queens moeten strijden tegen elkaar om de kroon. Theo begon toen al te oefenen met make-up en vond gelijkgezinden via Instagram. Eerst hadden we voor de grap besloten een drag show op te voeren in de woonkamer van Theo en wat vrienden uit te nodigen om te komen kijken. Maar toen besloot iemand om het toch for real te doen, en zo hadden we onze eerste show Queerly Beloved In De Ruimte in Gent.”

En nog geen zes maanden later komt er al een derde editie?
“Ja, we merkten meteen dat er mensen op afkomen die je anders nooit tegenkomt. Je voelde aan de vibe dat er toch vraag is naar dat soort queer feestjes of clubs. Die eerste keer werd het meteen voelbaar dat we die scene mee aan het creëren waren. Er is een generatie die in contact kwam met drag dankzij RuPaul’s Drag Race en die vorm van performancekunst ook in eigen stad wilt zien.” 

Hoe zie je die drag-scene in Gent verder evolueren?
“Momenteel zijn we zelf nog maar een half jaar bezig en aan het zoeken hoe we verder gaan. Op lange termijn zou het fijn zijn om een platform op te richten voor drag in combinatie met een party-concept. Als er uit andere hoeken initiatieven komen is dat ook geweldig natuurlijk. Er is zo weinig momenteel dat we echt niet bang hoeven te zijn voor onderlinge concurrentie. Dat is in New York bijvoorbeeld anders. Daar heb je bepaalde clubs en bars waar je eens een nummer kan gaan lipsyncen als drag queen. Dat hebben wij hier niet meteen. Maar in die clubs heerst ook een grote concurrentiestrijd en ontstaat er een hiërarchie. Daar wil ik van wegblijven. Het moet vooral leuk blijven.”

Queerly Beloved 3.0 vindt op 10 November 2018 plaats in Theater SCALA in Gent. Meer info en tickets

Wie zijn House Of Lux?

Electra
House of Lux

Electra

Electra is een artistiek muurbloempje op zoek naar zichzelf. Op het podium voelt ze zich het beste thuis en bloeit ze volledig open. Ze lijkt te zijn weggelopen uit een simulatie en hapert dan ook af en toe, soms met kortsluiting tot gevolg. Voor haar kleurrijke looks gebruikt ze haar gezicht en lichaam als een canvas waarop ze lustig experimenteert.

Susan from Grindr
House of Lux

Susan From Grindr

Susan is de belichaming van kitsch en jaren 80 nostalgie. Ze is fel en dramatisch maar neemt zichzelf nooit té serieus. Als enige single van de groep heeft ze een libido voor vijf, en steekt ze haar voorkeur voor sugar daddies niet weg. Verwacht van haar campy en over-the-top optredens. En breng je paraplu mee, ‘cause she can get you wet!

Krietjur
House of Lux

Krietjur

Groot, eng, mooi, fashionable: Krietjur is ‘that bitch’ zonder geduld. Harde contour, spectaculaire outfits en hoge hakken maken haar onweerstaanbaar extra. Haar gedurfde performances laten het publiek wel eens gechoqueerd achter. Ze is de perfecte combinatie van Morticia Adams, Bigfoot en Naomi Campbell. Haar wil je ’s nachts niet in je eentje tegen het lijf lopen.

Mauve Lux
House of Lux

Mauve Lux

Mauve Lux is @mauve_lux voor de volgers. Moeder van Krietjur, Scandi Louse, Susan from Grindr en Electra. Samen met die queens vormt ze het drag-huis House of Lux in Gent. Ze is dé queen die iedereen van hun sokken blaast met haar make-up, looks en outfits. Op podium brengt ze dan weer een mix van glamour, edge en theater. Met andere woorden: she's got it all!

Scandi Louse
House of Lux

Scandi Louse

Warm applaus voor je Scandinavische schone! Scandi Louse heeft moeite met ons Vlaams, dus breng maar je beste Zweedse openingszinnen naar boven en laat je helemaal gaan. Deze losbandige dame wordt helemaal heet van gin cocktails, feminisme, en conceptuele outfits. Kom even dichterbij en je zult ontdekken waarom!

Bron: 

Eigen verslaggeving