Rugbywereld solidair na aanval op LGBT+ icoon Gareth Thomas

26/11/2018 - 10:33
nieuws
Close-up van Gareth Thomas
Vorig weekend werd de voormalige rugbyster Gareth Thomas het slachtoffer van een holebifobe aanval in Cardiff in Wales.

Thomas was jarenlang een topspeler voor het nationale team van Wales. Toen hij in 2009, als eerste Britse, professionele rugbyspeler uit de kast kwam was dit groot nieuws. Met zijn coming-out hoopte hij het ook voor jongere spelers makkelijker te maken om zich als holebi te outen. Hij werd het volgende jaar meteen tot meest invloedrijke holebi in het Verenigd Koninkrijk gestemd.

Toen hij uit de kast kwam waren de reacties van andere rugbyspelers eerder gemengd. Na de holebifobe aanval, tien jaar later, blijkt de solidariteit in de rugbywereld echter groot. Zowel de nationale ploegen van Wales, Frankrijk als die van Nieuw-Zeeland, de bekende All Blacks, speelden dit weekend ter ere van Gareth en tegen holebifobie, met regenboogveters.

Niet alle spelers zijn echter bereid om de regenboogveters in te doen. Naar hun zeggen vanwege bijgeloof of omdat dit hun prestaties op het veld zou kunnen beïnvloeden.

Thomas heeft inmiddels de zestienjarige dader van de aanval ontmoet in het kader van strafbemiddeling en heeft het Openbaar Ministerie gevraagd hem een werkstraf op te leggen.

Heb je ook te maken met haatboodschappen? Je kan ook aangifte doen via de app van Uni-Form, je kiest zelf of de melding wordt doorgegeven aan de politie. Bij dringende gevallen kan je altijd terecht op het noodnummer 112 of in het dichtstbijzijnde politiekantoor. 

Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533. 

Embedded rich media on Twitter

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub