Zo kan jij je solidariteit tonen op Wereldaidsdag

28/11/2018 - 11:42
nieuws
Een hand met een rood lintje erin
Sinds 1988 is het op 1 december Wereldaidsdag, een internationale oproep tot solidariteit met mensen met hiv en aids. Zo’n dag is nodig, want er bestaan nog altijd misverstanden en vooroordelen over deze ziekte. Wereldwijd vinden vele initiatieven plaats en ook in ons land kan je dankzij tal van acties en evenementen je steentje bijdragen.

Sensoa verlicht zaterdag vijf Belgische openbare gebouwen met het rode lintje, hét symbool voor solidariteit met mensen met hiv. Het gaat om het shoppingcenter Rive Gauche in Charleroi, het gebouw tegenover het station Luik-Guillemins in Luik, het stadhuis in Antwerpen, de Vooruit in Gent en het Centraal Station in Brussel. De projectie duurt van 17 tot 23 uur.

De langste sjaal van Limburg?

Samen met de hele provincie een rode sjaal breien van maar liefst 500 meter lang, dat was de droom van Regenbooghuis Limburg. Hun oproep viel niet in dovemansoren, want woonzorgcentra, breigroepen in dienstencentra en scholen (tot in Nederland) hebben de actie ondersteund. Maar is dat voldoende om die 500 meter te halen? Je komt het te weten op zaterdag 1 december. Tussen 11.30 en 14.30 uur kan iedereen de stukken sjaal inleveren bij de stand van Regenbooghuis Limburg op de Grote Markt in Hasselt. Vrijwilligers zullen de stukken dan aan elkaar vastmaken en daarmee het rode lint vormen. Lukt het om het breiwerk te dragen van de Grote Markt tot aan het Regenbooghuis in de Meldertstraat?

Een groep vrouwen met een lange rode sjaal rond hun nek
La Maglia del Cuore uit Genk nam ook deel aan de brei-actie van Regenbooghuis Limburg | Beeld: Regenbooghuis Limburg

Swim For Life

Sporten en terwijl het goede doel steunen, da’s gewoon de perfecte combinatie. Het kan op zondag 2 december tijdens Swim For Life. Tijdens de jaarlijkse zwemmarathon van Brussels Gay Sports zamelen ze onder meer geld in voor projecten rond hiv.

Rode lintjes bij de vleet

Je hoeft geen grote inspanningen te doen om je steentje bij te dragen. Door een rood lintje op je kledij te spelden kan je je solidariteit al tonen. Ook dit jaar zullen op 30 november en 1 december tal van vrijwilligers over het land zo’n lintjes uitdelen. Hieronder lijsten we enkele locaties op:

West-Vlaanderen:

- Rebus deelt op vrijdag 30 november lintjes uit aan de stations van Brugge en Oostende, van 15.30 uur tot 18.30 uur.

Oost- Vlaanderen:

- Op vrijdag 30 november vind je vrijwilligers van Casa Rosa tussen 15 en 19 uur bij het station Gent Sint-Pieters.

- Een dag later delen ook vrijwilligers van Sensoa rode lintjes uit bij de Vooruit in Gent. Je vindt ze daar tussen 17 en 19 uur.

Antwerpen:

- Mister Gay Belgium 2018 Bart Hesters en de vrijwlligers delen op 1 december tussen 17 en 19 uur lintjes uit op de kerstmarkt van Antwerpen.

- Het Roze Huis Antwerpen – çavaria staat op vrijdag 30 november klaar tussen 15 en 19 uur aan het station van Antwerpen-Centraal.

Vlaams-Brabant en Brussel:

- Ook in Brussel zijn vrijwilligers van Sensoa paraat op 1 december tussen 17 en 19 uur. Je vindt ze terug bij het Centraal Station.

Limburg:

- Op de Grote Markt van Hasselt zullen vrijwilligers van het Regenbooghuis Limburg rode lintjes uitdelen op zaterdag 1 december tussen 11.30 uur en 14.30 uur. Er is ook warme chocolademelk.

Andere locaties:

- Een overzicht van alle plaatsen waar je een rood lintje kan ophalen vind je hier terug.

Test je kennis over hiv

De werkgroep Take-Care van het Holebihuis Vlaams-Brabant heeft een leuke informatiecampagne uitgewerkt. Weet jij alles over hiv? Vul dan de test in en ontdek hoe goed jij op de hoogte bent.

Wil je zelf een handje toesteken?

Informeer je dan bij de organiserende verenigingen of neem een kijkje op de Facebookpagina van Sensoa.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub