Komt er in Schotland erkenning van een derde geslachtsoptie?

28/11/2018 - 13:45
nieuws
Jong persoon met lang blond haar en een regenboog op de wang kijkt in de camera
Uit een rondvraag bij de bevolking blijkt grote steun voor het wettelijk erkennen van een derde, non-binaire geslachtsoptie. Het ruimere publiek steunt ook het versoepelen van de bestaande procedure voor wijziging van officieel geslacht.

Meer dan een jaar geleden startte Angela Constance, de toenmalige Secretaris Gelijke Kansen, een publieke bevraging op als deel van de Gender Recognition Act 2004. Ze deed dit om de wet in Schotland te hervormen zodat deze trans* en non-binaire personen zou behandelen met “waardigheid, eerlijkheid en respect”.

Een meerderheid van 65 procent van de meer dan 15.000 deelnemers aan de bevraging gaf aan dat ze vinden dat mensen het wettelijk recht moeten hebben om zichzelf als non-binair te identificeren. Een tweederdemeerderheid gaf bovendien aan dat de leeftijd om wettelijk van geslacht te veranderen, verlaagd moet worden van 18 naar 16 jaar.

Verder gaven ze ook aan dat de huidige procedure, waarbij er onder andere medisch bewijs wordt gevraagd, toegankelijker en minder invasief moet worden gemaakt. 56 procent vond dat non-binaire personen het wettelijk recht zouden moeten hebben om hun geslacht te wijzigen op basis van de eigen verklaring, dus zonder aanvullende attesten.

Komt er een aanpassing van de wetgeving?

Een woordvoerster van de Schotse overheid gaf de volgende reactie: “We houden rekening met deze analyse en de standpunten van de deelnemers aan de bevraging bij de stappen die we zetten omtrent de wetgeving rond de erkenning van genderidentiteit.”

De Scottish Trans Alliance was in ieder geval enthousiast en reageerde dat het standpunt van de bevolking over het onderwerp sowieso duidelijk was, gezien het grote aantal deelnemers aan de bevraging. Hun manager, Jamer Morton, liet ook nog optekenen dat hoewel het bevorderen van de rechten van minderheidsgroepen niet zou mogen afhangen van de resultaten van een publieke bevraging, het altijd goed is om te zien dat er veel steun is.

Bron: 

Scotsman, Gay Times