Rechter oordeelt dat aanval op Gents homokoppel geen homofoob motief had

12/12/2018 - 10:39
nieuws
Foto van een hamer die in een rechtbank door rechters wordt gebruikt
Begin augustus werden Mauro en Thomas verbaal en fysiek aangevallen in Gent. De rechter oordeelt dat een homofobe intentie niet afdoende bewezen is. Holebi- en transgenderbelangenorganisatie çavaria is verontwaardigd en vraagt zich af wat dan wél kwalificeert als homofobie.

Begin augustus escaleerde een ruzie waarbij het homokoppel door de twee verdachten - hun bovenburen - werd aangevallen. Mauro en Thomas deden al verschillende keren aangifte van homofoob geweld en pesterijen. Aan het laatste voorval, waar deze uitspraak over gaat, hielden ze gebroken ruggenwervels en een hoofdletsel over. De buren, een koppel twintigers, moesten zich voor de rechter verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg, met als verzwarende omstandigheid dat het voortgekomen zou zijn uit haat tegen holebi's.

De rechtbank veroordeelde het koppel voor geweld. De man krijgt een werkstraf van 100 uur, zijn vriendin een celstraf van 12 maanden met uitstel. Maar volgens de Gentse rechtbank werden de feiten niet gepleegd omwille van een homofoob motief.

Çavaria verontwaardigd

Çavaria stelde zich burgerlijke partij in deze zaak om erop toe te zien dat het homofoob motief grondig onderzocht wordt en is verontwaardigd door de uitspraak. “De slachtoffers deden herhaaldelijk aangifte van homofobie en zijn onder homofobe verwensingen het ziekenhuis in geklopt. Wat moet er dan gebeuren voor een homofoob motief weerhouden wordt?” vraagt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs zich af. Ook andere buren deden aangifte van homofobe feiten door dezelfde daders.

Çavaria bekijkt samen met de slachtoffers en het gelijkekansencentrum UNIA welke verdere stappen ze kunnen ondernemen.

Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met Lumi kan via www.lumi.be, vragen@lumi.be en 0800 99 533.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub