Verrassing: geen Oscar-nominatie voor Girl

19/12/2018 - 10:44
nieuws
Een ballerina strikt haar schoenen
Girl, de bejubelde film van Belgische regisseur Lukas Dhont zal geen Oscar winnen. De film over een trans* meisje die ballerina wil worden, staat niet op de shortlist voor ‘Beste niet-Engelstalige film’. Dat is een verrassing (en een teleurstelling) voor de filmwereld in België.

Het comité achter de uitreiking van de Oscars selecteerde negen andere films. 87 titels waren ingestuurd in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’. De film van Dhont was er daar een van. De films die de vijf definitieve nominaties binnenhalen, ontdekken we binnenkort.

Teleurstelling

Dat Girl geen Oscar zal winnen en niet eens op het lijstje van de laatste negen staat, is een teleurstelling. Zeker na de prijzenregen van de laatste maanden. De film won awards in Cannes en kreeg de prijs voor ‘Beste Europese debuutfilm’ op de European Film Awards in het Spaanse Sevilla. Om nog maar te zwijgen van de nominatie voor een prestigieuze Golden Globe.

Kritiek

Heeft de misgelopen nominatie te maken met het feit dat de film eerder controversieel is in de V.S.? Zo wou Netflix bepaalde scenes censureren (wat uiteindelijk niet zal gebeuren). Girl krijgt daar ook af te rekenen met kritiek. Zo zou de verhaallijn te negatief zijn ten opzichte van de transgendergemeenschap. Nora Monsecour, op wier levensverhaal de film een groot stuk gebaseerd is, denkt daar anders over. Dat schreef ze neer in een column.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub