Bo Van Spilbeeck is meest gegoogelde Vlaamse

20/12/2018 - 11:23
nieuws
Bo Van Spilbeeck als verslaggeefster
Maurane, Bo Van Spilbeeck en Boris Van Severen. Deze drie bekende Belgen werden dit jaar het meest opgezocht via zoekmachine Google. Journaliste en trans* vrouw Bo Van Spilbeeck is de eerste Vlaming in het rijtje. Opnieuw een opsteker voor Bo, die net haar geslachtsoperatie achter de rug heeft. Die rustperiode gebruikt ze trouwens om haar boek af te krijgen.

Het waren haar Medialaan-collega’s Sam, Heidi en Wim van Q-Music die Bo Van Spilbeeck opbelden om het leuke nieuws te melden. "Heel fijn", was de eerste reactie van de VTM-journaliste.

Missie geslaagd

"Ik hoop dat mijn verhaal andere mensen inspireert. Lotgenoten die met dezelfde gevoelens zitten en daar vragen over hebben. Ook zij die helemaal niets over het onderwerp wisten, en daar misschien nu een andere kijk op hebben. Missie geslaagd dus!" , zegt Bo over de vele nieuwsgierige zoekopdrachten via Google. 2018 ziet ze als het ‘zotste’ jaar uit haar leven.

Het 'Bo Van Spilbeeck'-effect

Ook op andere vlakken heeft haar coming-out voor beweging gezorgd. Het Transgendercentrum van het UZ Gent kreeg in 2018 twee keer zo veel aanmeldingen binnen als in 2017. Volgens diensthoofd Guy T’Sjoen is de stijging voor een stuk te verklaren door het ‘Bo Van Spilbeeck'-effect. "Er was zo veel media-aandacht, het thema ‘transgender’ was overal dit jaar", zegt T’Sjoen in Het Laatste Nieuws.

Thuis aan het herstellen

De presentatoren van Q-Music konden ook nog uitpakken met een nieuwtje. Bo vertelde aan de telefoon dat ze thuis aan het herstellen was van haar geslachtsoperatie. "Het gaat heel goed. Ik ben nog even thuis en kom pas terug na Nieuwjaar. De operatie is goed verlopen. Ik ben soms nog een beetje moe, maar het gaat elke dag beter. Het ziet er allemaal mooi uit."

Boek uit in februari 2019

Die rustperiode kan Bo goed gebruiken. Niet alleen om te herstellen van de ingrijpende operatie, maar ook om verder te werken aan haar eigen boek. De deadline komt namelijk dichterbij. "Tegen eind februari zou dat moeten uitkomen. Het manuscript moet een vijftal weken op voorhand binnen zijn, en dat is niet lang meer. Dan moet het volledig af zijn!", zegt Bo daarover in Het Laatste Nieuws.

Openhartig

Volgens uitgeverij Horizon mogen we het boek van de VTM-journaliste zien als ‘openhartige en inspirerende’ memoires. Met Bo - Mijn verhaal wil Van Spilbeeck niet alleen alle transgenders een hart on de riem steken, ze heeft ook een boodschap voor het grote publiek.

Bron: 

Q-Music, Google, HLN