Çavaria Lifetime Achievement Award gaat naar Griet De Cuypere

20/01/2013 - 16:56

Griet De Cuypere heeft de allereerste Çavaria Lifetime Achievement Award gewonnen. Ze is psychiater van het Gentse Genderteam en zette zich jarenlang in voor de zichtbaarheid van het transgenderthema. “Ze zette transgenderisme en transseksualiteit op de kaart”, zegt çavaria-coördinator Yves Aerts.

De Cuypere was al met transgenders bezig voor ze een actuele kwestie werden. Al sinds 1985 bekommert de medische dokteres en psychiater zich om transgenders, zowel via onderzoek als met therapeutische bijstand. Ze richtte in het UZ Gent het Departement van Seksuologie en Genderproblematiek op, van waaruit het bekende Genderteam werd opgezet.

Haar werk wordt niet door iedereen ernstig genomen. “Houden ze zich daar mee bezig in plaats van met essentiële problemen?”, vragen sommige mensen haar. Ze staat voor haar werk: “Genderdysfore mensen lijden zo veel. Ik zie dat niet als een luxe. Wat me bij elk van die mensen opvalt, is het grote lijden. Dat is ook de reden waarom ze recht hebben op een correcte behandeling.”

Wat die correcte behandeling inhield, was niet meteen duidelijk. Het transgendervraagstuk is een jong thema, inzichten evolueren sterk. Onder impuls van Griet en haar multidisciplinair genderteam ging niet het probleem, maar de persoonlijke identiteit, de beleefde gender van wie zich aanmeldt, centraal staan.

De samenleving verlegt stilaan haar focus van geslacht, verbreedt die en gaat genderidentiteit erkennen. Voor buitenstaanders een onbeduidende evolutie, voor transgenders een heel belangrijke maatschappelijke tendens. Transgenders bestaan immers niet alleen uit personen die een transitie willen ondergaan van man naar vrouw of omgekeerd, maar ook uit mensen die zich tussen de beide geslachten willen begeven en andere vormen van transgenderisme.

Griet De Cuypere was zichtbaar opgetogen met haar prijs: "Eerst en vooral wil ik de coördinator Yves Aerts en alle medewerkers van çavaria, alsook zij die mij voorgedragen hebben voor deze award hartelijk bedanken. Ik ben hier zeer blij mee. Nochtans is het begeleiden van transgenders mijn werk als psychiater aan het UZ te Gent, en doe ik enkel mijn plicht."

"Toen ik meer dan 25 jaar geleden begonnen ben als groentje  met de begeleiding van personen met genderdysforie, wist ik niet goed waar ik aan begon, en wist ik nog minder waar me dit zou leiden zoveel jaren later. Wat ik wél zeer vlug door had, was dat je dit werk niet kunt doen zonder politiek stelling te nemen. 25 jaar geleden was één van die stellingnames bijvoorbeeld dat Sex Reassignment Therapy voor vele  personen een medische noodzakelijkheid was. De medische wereld was toen met deze behandeling nog niet vertrouwd en er was nog weinig follow-up onderzoek verricht om te bewijzen dat dit de correcte aanpak was. Hedentendage echter is men hiervan overtuigd en kan deze behandeling beschouwd worden als 'evidence-based'."

"Eén van de stellingnames die nu duidelijk aan de orde is: is het de-pathologiseren van gendervariantie. Als bestuurslid van WPATH, de wereldassociatie van professionelen bezig in dit veld, probeer ik mee aan deze kar te trekken, door in overleg te gaan met de werkgroepen van DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) en ICD en deze te beïnvloeden. Het zal vermoedelijk nog niet voor de volgende editie zijn dat “Gender identiteitsstoornis” als diagnose in de DSM   zal verdwijnen, maar het zal geen 'stoornis' meer heten en de naam zal vervangen worden door Genderdysforie, wat minder pathologiserend is. Er is dus nog werk aan de winkel, en ik ben van plan hier nog een tijdje mee door te gaan."

De laatste jaren is onder de leiding van dokter De Cuypere ook steeds meer aandacht gegaan naar kinderen en jongeren met genderproblemen. Samen met hun ouders kunnen ze terecht bij kinderpsycholoog, kinderpsychiater en kinderendocrinoloog voor diagnostiek, advies en behandeling. Ze hielp in haar carrière honderden transgenders en blijft zich voor hen inzetten, ook nu ze de leiding van haar team heeft losgelaten. De Çavaria Lifetime Achievement Award heeft ze dus zeker dubbel en dik verdiend.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub