FOTO & VIDEO | 'Moiré' wint Holebikort 2014

06/11/2014 - 10:49

De Spaanse kortfilm 'Moiré’ heeft Holebikort 2014 gewonnen op de opening van het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant. 'Moiré' brengt het ontluikend transgenderisme bij een kind en de manier waarop zijn moeder en grootouders hiermee omgaan, in beeld.

Van 53 inzendingen naar 4 laureaten

Het Holebifilmfestival ontving dit jaar 53 inzendingen uit 20 verschillende landen voor haar filmwedstrijd voor kortfilms met een holebi- en transgenderthema. Daaruit selecteerden de organisatoren 18 kortfilms. De verdere selectie gebeurde door de jury die hun vier favoriete kortfilms daaruit selecteerde. De jury bestond uit regisseur Lieven Debrauwer, docente Judith Franco, Ombeline Oversacq van Genre d’à côté en docent Animatiefilm Kris Mergan.

Kris Mergan, die trouwens zelf onlangs in de prijzen viel op het Internationaal Filmfestival voor Filmproducenten in Polen voor de kortfilm ‘Diamant’ die hij samen met Geert Vandenbroele maakte, loofde het bestaan van een filmfestival als het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant: “Ondersteuning van jonge cinéasten is nodig. Ik juich dat toe.” De keuze voor de vier uiteindelijke films was niet simpel. “Films die er vaak uitspringen, zijn de kortfilms met uitgesproken voor- en tegenstanders.”

Vier compleet verschillende kortfilms

De vier laureaten waren:
Moiré’ van Juancho Bañuelos en Estefanía Cortés (Spanje)
I love hooligans’ van Jan-Dirk Bouw (Nederland)
MeTube: August Sings Carmen 'Habanera'’ van Daniel Moshel (Oostenrijk)
Happy & Gay’ van Lorelei Pepi (Canada)

‘I love hooligans’ is een kortfilm over een hooligan die als homo in de kast blijft, hoewel hij verlangt naar een vaste relatie. Hij heeft het gevoel dat hij moet kiezen tussen de voetbalploeg waarvoor hij supportert en zijn voetbalmakkers, die alles voor hem betekenen, en een leven dat een relatie met een jongen toelaat. De film is gebaseerd op echte feiten. Het is een anonieme getuigenis die in animatievorm is gegoten, waardoor het mogelijk was om expressie op de gezichten van de animatiefiguren te tonen.

‘MeTube: August Sings Carmen 'Habanera'’ is een knotsgekke clip waarin tenor August Schram zingt. Hij vangt aan met de aria ‘Habanera’ van Georges Bizet. Daarbij loopt zijn (echte) moeder rond om hem een bord op tafel te zetten of een portret van de wand te halen. De wand schuift weg, waardoor de saaie huiskamer verandert in een stomende club waairn dwergen in latexpak rondlopen en zijn moeder zich ontpopt tot een felle Dancing Queen. Zelf ondergaat Schram de ene transformatie na de andere.

‘Happy & Gay’ tot slot is een animatiefilm in de cartoonstijl van de jaren 30 van de twintigste eeuw. Daarin gaan een lesbisch koppel en een homokoppel samen naar een cladestiene bar, waar een razzia van de politie plaatsvindt. Ze zoeken hun toevlucht in een kerk, waar de pastoor hen wil huwen, maar als twee heterokoppels. Gechoqueerd dat de vier liever met hun partner van hetzelfde geslacht huwen, veranderen de kerkgangers in een schreeuwende meute monsters. Filmmaakster Lolerei Pepi wou met de humoristische prent met positieve portrettering van de holebikarakters vooral het ‘historisch revisionisme’ aankaarten, waarbij sporen van de aanwezigheid van holebi’s worden uitgewist.

Het aanwezige publiek verkoos uiteindelijk ‘Moiré’ als winnaar uit de vier laureaten die door de professionele jury waren voorgedragen. De jury prees de sterke acteerprestaties van het kind, maar ook van de grootvader die in een al even grote identiteitscrisis verkeert als zijn kleinzoon. De winnende film ontvangt 1000€ prijsgeld.

Jong Talent krijgt eerlijke kans

Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Jong Talent-prijs ter waarde van 300€. Het Holebifilmfestival wil studenten in de kijker zetten die met hun kortflms het beeld van holebi’s en transgenders bij jongeren scherpstellen. In de laatste edities van Holebikort maakten studenten amper een kans door de steeds professionelere kortfilms die het Holebifilmfestival ontvangt. De eerste Jong Talent gaat naar Florian Waerzeggers voor zijn kortfilm ‘Touch’. Florian is afkomstig uit Wilsele en studeert aan het Rits in Brussel. 'Touch' vertelt het verhaal van Lieven, een biseksuele man die niet kan kiezen tussen zijn vrouw en zijn vriend, maar daardoor nog het meest zichzelf bedriegt. De jury prees de acteurprestaties en de filmtechnische kwaliteiten van zijn kortfilm.

Het Holebifilmfestival loopt nog tot 28 november. Het volledige programma vind je online. Volgend jaar vindt Holebikort trouwens uitzonderlijk plaats op een andere locatie dan het Provinciehuis. De opening van het Holebifilmfestival op 10 november 2015 wordt dan gevierd in de prachtige Stadsschouwburg van Leuven, voor het jubileum van het festival.

Fotoreportage

Bekijk de fotoreportage via deze link.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub