INTERVIEW | Antwerpen, nu nog kinkyer

18/12/2014 - 14:21
Dennis De Roover - hoofdfoto: Mister B Antwerp / beelden: ZiZo - 18/12/2014
Steve Van Braeckel en Bart Anseeuw tijdens de opening van hun Mister B winkel

Steve Van Braeckel (foto: koppel in het midden, links) en Bart Anseeuw (rechts) openen op zondag 21 december officieel hun Mister B winkel in Antwerpen voor het grote publiek. Mister B is een fetish brand dat in Nederland ontstond. Nog maar eens een stap waaruit blijkt dat Antwerpen haar plaats als bestemming in de leather scene opeist.

De winkel is een nieuwe professionele activiteit voor jullie. Jullie hadden daarvoor totaal andere jobs…
Bart: “Ik ben nog bezig met mijn doctoraat in de psychologie aan de UGent. Het doctoraat gaat over werkgeheugen, meer bepaald hoe je geheugen volgordes codeert. Hoe je hersenen het verschil weten tussen A, B, C, D en D, C, B, A bijvoorbeeld. Nog tot september ga ik daar onderzoek naar verrichten. Ik hoop uiteraard het diploma te behalen. Mocht de winkel extreem goed draaien, ga ik die studie wel stopzetten om mee te helpen in de winkel. Klanten zullen het begin me hier vooral ’s avonds en in het weekend aantreffen.”

Zal het geen pijn doen om een diploma te behalen en daar beroepsmatig niet mee bezig te zijn?
Bart: “Niet echt. Ik vind zo’n fetisjwinkel uitbaten heel leuk. Ik heb in de winkel in Amsterdam ook een week als opleiding voor hier meegewerkt. Het is ook niet het een of het ander. Een fetish hebben is uiteindelijk ook een psychologisch gegeven.”

En jij, Steve?
Steve: “Ik was aannemer in dekvloeren en vloerisolatie. Ik werkte met andere woorden in de bouwsector. Ik ga fulltime in de winkel aan de slag. Mijn vader gaat de huidige werven van mij overnemen. De winkel wordt mijn nieuwe job, mijn droomjob.”

Hadden jullie al lang het idee om een fetish shop te openen?
Steve: “Toch wel. We hadden al langer het idee om onze eigen invulling aan een fetish shop te geven.”
Bart: “Toen we voor het eerst in de Mister B winkel in Amsterdam kwamen, hadden we nog nooit zoiets gezien. We waren meteen onder de indruk. We zijn de bestaande fetish shops in Antwerpen en Brussel gaan bekijken. Die winkels hebben zeker hun sterktes, maar ook hun zwaktes. Daarop wilden we inspelen.”

Er zijn in Antwerpen al drie fetish shops die zich in de eerste plaats op mannen die van mannen houden richten. Daar komen jullie nu bij. In welke zin werken jullie aanvullend?
Steve: “Ik zie mij niet als een directe concurrent van die winkel, eerder als een collega. Een bestemming zoals Antwerpen wordt ook aantrekkelijker voor de fetish scene door de aanwezigheid van meerdere winkels. Ik ben ervan overtuigd dat zij meer klanten gaan hebben door onze aanwezigheid en omgekeerd.”
Bart: “Kijk naar steden als Amsterdam en Berlijn die bekend staan als geliefde toeristische trekpleisters in de leerwereld. Er zijn meerdere winkels in dezelfde buurt. RoB en Mister B zitten in Amsterdam bijvoorbeeld twintig meter van elkaar. In Berlijn bevinden de winkels van RoB, Mister B, Gear, Boxer… zich ook allemaal in dezelfde buurt. In Antwerpen moet dat ook mogelijk zijn. Jaarlijks vindt er hier de Leatherpride Belgium plaats en club The Boots bestaat al jaren.”
Steve: “Als het voortbestaan van de andere zaak onzeker is, zoals Plan B op dit moment, krijgen we soms de vraag: ‘jullie zullen wel blij zijn zeker?’ Helemaal niet! We willen een zo bruisend mogelijke leather scene in Antwerpen. Daar zijn alle zaken mee gebaat. Bovendien wens je een andere ondernemer niets slecht toe.”
Bart: “Bovendien kunnen bijvoorbeeld een Plan B en Mister B heel aanvullend werken. Plan B was bijvoorbeeld heel sterk in tweedehandskleding. Wij hebben daar ook spullen gekocht als koppel. Ik sluit zelfs niet uit dat als hij erin slaagt zijn zaak te heropenen dat we daar soms spullen gaan kopen. Leer gaat twintig jaar mee als het kwaliteitsvol is.”

Wat was in jullie concept van een fetish shop vooral belangrijk?
Bart: “Onze winkel heeft een aantal eigenschappen die hem echt onderscheidt van een seksshop. In een seksshop kan je vaak niet binnenkijken. Er is een kleine etalage met een wand of gordijn die de winkel van de buitenkant afschermt. Wij willen fetish net uit die verdoken sfeer halen. Met fetisj is helemaal niets mis en dat willen we met de uitstraling van onze winkel ook tonen.”

Met de emancipatie van de leather scene in het achterhoofd? Door meer openheid de leather scene van zijn stempels ‘deviant’ en ‘afwijkend’ verlossen?
Bart: “Zeker. Een Leatherpride Belgium heeft vandaag zeker zijn bestaansrecht. Al hoop ik dat de Leatherpride in de toekomst veel nauwer kan aansluiten bij de activiteiten tijdens de Antwerp Pride. We hopen in de toekomst zeker met een wagen van Mister B aanwezig te zijn op de Antwerp Pride en dat er een uitgebreide programma aan leather events komt tijdens dat meerdaagse event. Zichtbaar zijn in het straatbeeld zonder dat het problemen oplevert is toch de betrachting van de leather scene.”

Is dat nu niet mogelijk?
Steve: “Ja, maar we kregen niettemin geschrokken reacties bij vrienden op de aankondiging dat we een fetish shop gingen openen: ‘Maar Steve toch, je gaat raar volk over de vloer krijgen met zo’n winkel!’ Terwijl onze ervaring in de leather scene net helemaal anders is. We zijn er altijd vriendelijk onthaald. Mensen worden er ook minder snel uitgesloten omdat ze wat dikker of magerder zijn dan het ideaalbeeld.”
Bart: “Kijk naar The Boots, hé. Als je daar binnenkomt, merk je meteen de diversiteit in de uitgaanswereld. Er komen mensen van heel uiteenlopende leeftijden, maten en gewichten. Zo’n bar is ook toegankelijk voor mensen die geen seks zoeken, ongeacht wat er soms over wordt gedacht. Aan de bar beneden kan je ook gewoon met iemand praten. Hetzelfde geldt trouwens voor The Eagle in Amsterdam. Die zaken hebben een darkroom, maar niet alle bezoekers komen daarvoor. Het gaat ook over de levensstijl, niet enkel om seks.”

Hoe lang gaan jullie al uit in de leather scene?
Bart: “Echt uitgaan nog maar een jaar of zes.”
Steve: “We zijn wel al twaalf jaar samen, en altijd al bezig geweest met fetish.”
Bart: “Ons eerste leren harnasje zijn we in Nederland, vlak over de grens gaan kopen, in een wat donkere seksshop met rekken vol beduimelde porno toen we een jaar of zo samen waren. Gaandeweg zet je meer stappen. Dat eerste leren harnasje was ook niet gestikt en niet fantastisch van kwaliteit.”
Steve: “De man aan de kassa zei toen: ‘Ik dacht dat jullie brave jongens waren’.”
Bart: (doet de verkoper na) “Ik dacht nooit dat jullie iets zouden kopen! Ik dacht: zo’n brave jongens, die gaan zonder iets naar buiten.”
“Als je nog nooit in de leather scene bent geweest, durven velen er ook niet in te stappen. Daar hopen we toch wat bij te helpen. Zelf hebben we er ook lang over gedaan voor we de stap naar The Boots waagden. We hoorden echt van die horrorverhalen. In Dag Allemaal verscheen er artikel over een vooraanstaand persoon die iets met The Boots zou hebben. Er stond in het artikel dat er vleeshaken aan het plafond hingen. Geloof me: in The Boots wordt niemand aan vleeshaken opgehangen! Die overtrokken verhalen duwen de leather scene in de taboesfeer. Hopelijk kunnen we dat wat tegengaan.”

Jullie winkel bevindt zich op het Falconplein. Waarom die locatie?
Bart: “Het Falconplein is enorm aan het opleven. Het is inderdaad het Schipperskwartier met de prostitutiestraat om de hoek. Het plein was enkele jaren terug inderdaad niet veilig, maar dat is enorm veranderd de voorbije jaren. De prostitutiebuurt is ook opgekuist door de stad en echt veilig. Er zijn heel wat holebizaken in de buurt: Hessenhuis, Que Pasa, Red & Blue, Café DeLux en Red Star Kafee. Er waren in september vlakbij drie andere panden te huur. Daar zijn nu een broodjesbar, een wasserette en bloemenwinkel in gevestigd. Andere ondernemers zijn dus ook aangetrokken tot de buurt. De aanwezigheid van het populaire Museum aan de Stroom (MAS) en de residentiële wijk het Eilandje hangt daar natuurlijk ook mee samen.”

Mister B Antwerp is een frachise. Wat betekent dat?
Steve: “We gebruiken de handelsnaam en kopen alles in bij Mister B.”
Bart: “We baten de winkel zelfstandig uit, maar werken nauw samen met Mister B, bijvoorbeeld op vlak van marketing. Mister B doet ook marktonderzoek naar de wensen in de fetish scene. Uit die expertise kunnen we natuurlijk putten. Volgend jaar brengt Mister B bijvoorbeeld een nieuwe lijn voor puppy play op de markt. Dat is kennelijk zeer populair op dit moment in de scene. Wij kunnen die producten ook meteen aanbieden.”

Leer en rubber zijn kwaliteitsproducten. Ze zijn dus best wel prijzig. Wat zou je beginnende jongens in de fetish scene aanbevelen. Stel: ik ben student en heb weinig geld op overschot…
Steve: “Iets heel simpel om mee te beginnen is sportkleding. Het is relatief goedkoop. Je zult nergens weggekeken worden, en overal binnen geraken waar dresscodes gelden en alle fetisjen toegestaan zijn.”
Bart: “Als je echt iets zoekt in leer of rubber, adviseren we om toch wat langer te sparen. Dat klink cliché of gemakkelijke reclame, maar dat menen we echt. Rubber is een mooi voorbeeld. Als je bij ons of een andere winkel waar ze kwaliteitsvolle kleding aanbieden koopt, gaat  het rubber van de kleding dik zijn. Online vind je hetzelfde model voor een vierde van de prijs. Alleen is het rubber dan dunner, waardoor het gemakkelijk scheurt. Net als een ballon, hé. Als je daaraan trekt, scheurt het. Dikker rubber scheurt veel minder snel. Rubberen kleding aantrekken is bovendien niet zo simpel, zeker als beginner. Het is doodzonde dat je meteen je kleding zou beschadigen bij het aantrekken, ook al heb je er dan wat minder geld uitgegeven. Neopreen is ook een mooi alternatief, een wat goedkoper materiaal dat wel min of meer hetzelfde aanvoelt. We raden trouwens voor alles aan om vragen te stellen, als je ergens aan twijfelt. We zullen altijd zoveel mogelijk uitleg geven. Iemand die al jaren bezig is met fetisj heeft daar geen behoefte aan. Het is voor ons niet altijd simpel om in te schatten of iemand nood heeft aan veel of weinig uitleg. Het is geen schande om te zeggen dat je iets niet weet. Specifieke toys kunnen ook gevaarlijk zijn als je echt niet weet hoe je ze moet gebruiken. Zeker bij zaken als toestellen om te spelen met elektrocutie: koop alsjeblieft niet het allergoedkoopste toestel via het internet! Iets duurdere toestellen zijn op z’n minst zeker getest op maximumstandaarden. Bij sm is het meestal toch de bedoeling om met je pijngrens te verkennen, maar niet om je huid te beschadigen. Je hebt verschillende vormen van pijn, zonder waardeoordelen daarover. (lacht) Voor kwaliteit ga je hoe dan ook wat meer betalen: zowel online, als in de winkels. We gaan ook altijd doorverwijzen en advies geven als we zelf iets niet in ons aanbod hebben, maar dan moeten de klanten vragen durven stellen.”

Hebben jullie al plannen voor de Leatherpride in februari 2015?
Bart: “Er zal tijdens de Leatherpride in de winkel een workshop bondage worden gegeven. We organiseren ook een badgeverkoop ten voordele van ‘HIV ontrafelen’, voor het hiv-onderzoek van Professor Vandekerckhove van de Universiteit Gent. We zijn zeker van plan aanwezig te zijn op toekomstige LGBT-evenementen en net zoals Mister B Amsterdam mee te werken aan projecten die de buurt ten goede komen. We gaan bekijken hoeveel tijd we daarin kunnen stelen. Veel hangt af van hoe snel de winkel goed draait.”

Wanneer is de officiële opening van de winkel?
Bart: “Zondag 21 december gaan we officieel open. We zijn dan van een uur ’s middags tot tien uur ’s avonds open. We nodigen iedereen uit om een glaasje te komen drinken. Diezelfde dag is van acht uur ’s avonds ook iedereen welkom in Red & Blue voor onze Mister B Antwerp Launch Party. De inkom is gratis. DJ Andrei Stan zorgt voor muziek en er zal een act zijn met pornoster Alexx Desley.”

Veel succes met jullie nieuwe zaak!

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub