Will Ferdy wint de Çavaria Lifetime Achievement Award!

17/01/2015 - 19:19

Will Ferdy heeft de Çavaria Lifetime Achievement Award gewonnen op Sparkle. De gepensioneerde artiest krijgt de prijs omdat hij destijds, in 1970, als eerste Bekende Vlaming zijn coming-out deed als homoman.

Hij kreeg de prijs overhandigd van televisiecoryfee Paula Sémer. Dat is geen toeval: zij was een van de personen die in de jaren zestig van de twintigste eeuw het thema seksualiteit, onder andere homoseksualiteit, voor het eerst op de Vlaamse televisie aanraakte tot groot ongenoeg van moralistische lobbygroepen. Will Ferdy en Paula Sémer zijn ook leeftijdsgenoten en goede vrienden.

Vandaag zijn holebi’s en transgenders geen taboe meer op de VRT. De Nederlandstalige openbare omroep voor radio en televisie besteedt veelvuldig aandacht aan holebi’s en transgenders. Met Tom De Cock, André Vermeulen, Riadh Bahri, Sven Pichal, Karolien Debecker, Wim De Vilder, Alexander Verstraete, Lieven Vandenhaute, Alexandra Potvin, Sam De Bruyn, Kurt Van Eeghem, Bart StoutenKoen Crucke, Dré Steemans (Felice Damiano), Hilde Rens (Yasmine)… had en heeft de VRT bovendien tal van openlijke holebi’s op de loonlijst staan.

In 1970, toen de VRT nog de BRT heette, was homoseksualiteit echter nog een maatschappelijk taboe. Will Ferdy deed eerst zijn coming-out op de radio. Op de voorloper van Radio 1 was een programma waarin een pianist waarmee de zanger had samengewerkt beweerde dat Will Ferdy homo was. De programmamakers stelden op voorhand aan de zanger voor om te knippen in het vooropgenomen gesprek, maar Will Ferdy drong erop aan dat het originele fragment behouden bleef. Het werd ongewijzigd uitgezonden.

Op de BRT werd vervolgens een programma gemaakt over ‘marginalen’ en kennelijk behoorden homo’s toen nog tot die groep. Dokter Steven de Batselier, die zich inzette voor de acceptatie van homoseksualiteit in België en bevriend was met Will Ferdy, vroeg hem om zijn coming-out te doen op televisie. De artiest besloot impulsief om mee te werken aan die uitzending. "Het is beter gehaat te worden om wat men is, dan geliefd te worden om wat men niet is”, zei hij bij zijn coming-out voor heel Vlaanderen.

De artiest ondervond een tijd de weerslag van zijn coming-out. Concertorganisatoren programmeerden hem niet meer en zijn vriend kon de druk van het bekeken worden niet aan waardoor ze uiteen gingen. Dat verhinderde Will Ferdy echter niet om een enorm succesvolle zangcarrière uit te bouwen. Zijn publiek bleef hem immers trouw.

Will Ferdy is een artiestennaam. In het echte leven heet hij Werner Ferdinande. Zijn lied ‘Christine’ ging in feite over zijn ex-vriend Raf. Uit enkele van zijn chansons spreekt een duidelijk sociaal engagement. In ‘Man van Rome’ riep hij bijvoorbeeld de top van de Rooms-Katholieke Kerk op tot meer inclusie. “Man van Rome, die veel reist, en de volkeren onderwijst. In de leer van de Heer die geen enkele mens afwijst. Waarom doet u dat wel? Is het echt op Gods bevel?”, vroeg de zanger zich daar in af.

In 2014 kondigde de artiest het einde van zijn carièrre aan. In de dvd ‘Mijn leven’ blikt de zanger samen met andere BV’s terug op een rijkgevuld leven en zangcarièrre. Will Ferdy is een echte pionier. Zijn coming-out maakte het voor iedere bekende Vlaming die zijn coming-out deed als holebi daarna iets gemakkelijker om die stap te zetten, al blijft een coming-out een persoonlijke keuze die iedereen anders ervaart. Om die redenen beschouwt çavaria hem als een zeer terechte winnaar van de Çavaria Lifetime Achievement Award.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub