Brusselse excellenties gaan naar EuroPride 2015 in Riga

20/05/2015 - 22:58
Timothy Junes - beeld: Wikipedia - 20/05/2015
De nieuwe vlag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Brussels minister van Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) en Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) trekken in juni naar Riga in Letland voor de EuroPride. Ze willen het evenement in 2020 in Brussel.

Met hun aanwezigheid willen de leden van de Brusselse Regering aandacht vragen voor de rechten van holebi's binnen de Europese Unie, staat te lezen op de website van Pascal Smet. De EuroPride vindt voor de eerste keer plaats in een van de Oost-Europese landen van de Europese Unie. Eerdere edities van manifestaties van de holebigemeenschap in Letland werden gekenmerkt door (vaak gewelddadige) tegenbetogingen.

Staatssecretaris Bianca Debaets: "De aanwezigheid van Europese beleidsmakers op de EuroPride in Riga is belangrijk om organisatoren en activisten te steunen in hun vraag tot gelijke kansen voor de holebigemeenschap en de aanpak van homo- en transfobie."

"We zullen ook in dialoog gaan met enkele beleidsmakers over deze problematiek en geven hen graag enkele good practices uit Brussel mee", aldus Pascal Smet. "Een land dat het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt zou verder moeten staan op vlak van LGBTQ-rechten"

EuroPride 2020 in Brussel?

Smet en Debaets nodigen ook hun collega's in de andere regeringen uit om de delegatie te vergezellen en zo een duidelijk Belgisch signaal te geven. Pascal Smet en Bianca Debaets drukken ten slotte de wens uit om de EuroPride in 2020 in Brussel te organiseren. "Brussel is de hoofdstad van Europa. Het organiseren van de EuroPride is symbolisch erg belangrijk voor de holebigemeenschap. We ijveren er dan ook voor om de EuroPride in 2020 te verwelkomen in Brussel."

De keuze om te kandideren voor EuroPride in 2020 is misschien wat vreemd, als je weet dat de Europese verkiezingen in 2019 plaatsvinden. In 2020 bestaat de Belgian Pride in Brussel wel 25 jaar.

Vlaams Parlement eveneens vertegenwoordigd

Vlaams vice-minister-president Liesbeth Homans (N-VA) heeft tijdens de Belgian Pride gezegd te gaan. Vlaams parlementsleden Piet De Bruyn (N-VA), Rob Beenders (sp.a), Joris Poschet (CD&V), Ann Brusseel (Open Vld) en Imade Annouri (Groen) zouden de delegatie vervoegen.

Ook medewerkers en vrijwilligers van çavaria reizen naar Riga. De EuroPride vindt plaats van 15 tot 21 juni. 

Bron: