Biseksuele personen centraal in ZiZo-Magazine

06/07/2015 - 11:30
Dennis De Roover - beeld: ZiZo - 06/07/2015
Beeld koppeltje man-vrouw met op de achtergrond de kleuren van de bi-vlag

De nieuwe editie van ZiZo-Magazine staat in het teken van biseksuele personen!

HoleBI: evident, toch?

We gebruiken zo vaak de term ‘holebi’ in de holebi- en transgenderwereld dat we het woord als een evidentie zijn gaan beschouwen. Het woord is destijds ontstaan uit de behoefte om aan te geven dat de ‘homobeweging’, waarvan toen nog sprake was, breder is dan alleen homomannen. Je hebt ook biseksuele mannen, biseksuele vrouwen en lesbiennes. Biseksuelen horen er dus bij, maar voelen zij zich ook thuis in die holebi- en transgendergemeenschap?

Vaak horen we nog geluiden in het verenigings- en uitgaansleven, maar ook daarbuiten, waarbij iemands biseksualiteit in vraag wordt gesteld. “Die zal wel gewoon in de kast zitten, maar het niet durven zeggen”, luidt het nogal snel. Of nog erger: er worden waardeoordelen en vooroordelen gekoppeld aan het feit dat iemand bi is: “Je kan niet kiezen”, “Je wilt van twee walletjes eten”, of “Denk er nog eens over na”. Die bejegening zorgt ervoor dat biseksuelen zich net niet thuis gaan voelen in dat verenigings- en uitgaansleven.

Bovendien heeft het gebrek aan erkenning ook een invloed op het welzijn van biseksuele personen. Zo kwam uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in 2012 in Nederland naar voren dat bi’s zich minder geaccepteerd voelen dan homo’s en lesbiennes. Ze komen dan ook minder vaak uit de kast. “Ook in Vlaanderen maken biseksuelen hun seksuele oriëntatie minder bekend aan de buitenwereld”, zegt Alexis Dewaele, onderzoeker aan de Universiteit Gent.

Bisnummer

Er zijn veel onbeantwoorde vragen over biseksualiteit. De beslissing om een themanummer in ZiZo-Magazine te publiceren was dus snel gemaakt.

Hoe zou het zijn om als biseksueel persoon in een vaste relatie te zitten met iemand van het andere geslacht? Vertel je het aan je partner of ben je bang om zo je relatie op het spel te zetten? Hoe reageren anderen op het feit dat je misschien eerst met iemand samen was van hetzelfde geslacht en nu met iemand van het andere geslacht? We vragen het aan verscheidene bi’s.

Voel je jezelf als bi thuis in het verenigingsleven voor holebi’s en transgenders? Of hebben bi’s behoefte aan aparte verenigingen? ZiZo spreekt met verscheidene personen over hun zoektocht in het verenigingsleven.
Bi’s zijn in de samenleving weinig zichtbaar. Er is sprake van een gebrek aan rolmodellen. Nochtans zijn ze er! We tonen de bi-iconen. Verder doet Alan De Bruyne, de organisator van de pride in Brussel, zijn coming-out als bi.
Als je dan al op onbegrip stuit, hoe gaat dat dan? Wat raakt biseksuelen, of maakt hen zelfs boos? Leopold Lindelauff deelt zijn ervaring in een opiniestuk. Mare Van Hove vraagt zich op haar beurt af hoe zij zich als transvrouw verhoudt tot mannen. Is eerlijke intimiteit voor haar nog mogelijk?

De geschiedenis van de ‘homobeweging’ kennen we wel. Maar hoe zit het met die van biseksuelen? Hoe hebben zij zich gemanifesteerd in de samenleving en ook binnen de holebi- en transgenderbeweging zelf? Je komt het allemaal te weten in ons themadossier.

In gesprek met K's Choice

Vergeet ook onze cultuurrubriek niet! We spreken immers met Gert en Sarah Bettens van K’s Choice over hun nieuwe album ‘The Phantom Cowboy’. Met het koppel Joyce Everink en Scarlet Hemkes praten we over hun videokanaal ‘Ik Vrouw van Jou’.

We blikken ook vooruit op de tweede editie van Antwerp Queer Arts Festival. Vorig jaar kwam dichteres Maud Vanhauwaert daar optreden. Ze vertelt dat ze meer open wil zijn over de relatie met haar vriendin, ook omdat ze merkt dat het andere mensen kan helpen.

Na de zomervakantie begint een nieuw schooljaar. We vroegen Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hoe zij denkt dat de thema’s holebiseksualiteit en transgenderisme aan bod kunnen komen in het onderwijs.
Nog wel meer boeiende gesprekspartners nemen plaats voor onze micro: Israëlisch zangeres Tamar Eisenman, comédienne Brigitte Kaandorp, documentairemakers Jim Chuchu, George Gachara en Njoki Ngumi, ... Kortom: je vindt ongetwijfeld verscheidene artikels in deze ZiZo-Magazine die je zullen aanspreken.

Hoe een ZiZo-Magazine bemachtigen?

ZiZo-Magazine kan je gratis meenemen in een van onze vele afhaalpunten. Je kunt ook abonnee worden om ZiZo-Magazine thuis te ontvangen. Een jaarabonnement kost 15 euro.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: