ZiZo-Magazine pluist het uniform uit

29/09/2015 - 12:10
Dennis De Roover - beeld: ZiZo - 29/09/2015
ZiZo-Magazine coverbeeld themadossier Uniform, gezicht brandweer Dirk

ZiZo-Magazine staat in het teken van het uniform. Veel mensen oefenen een beroep uit waarbij ze een uniform dragen. Denk daarbij niet alleen aan de voor de hand liggende uniformberoepen zoals politie, leger en brandweer. Dirigenten, onderhoudspersoneel, treinbegeleiders, kassiers en zelfs dragqueens dragen evengoed een uniform tijdens hun werkuren.

Bepaald imago

Staan we stil bij het effect dat uniformen op omstaanders hebben? Het uniform straalt een zekere autoriteit uit. Wanneer een politieagent passeert, gaan we bewust weerstaan aan de verleiding om bij een rood licht nog snel over te steken. In het ziekenhuis wenden we ons het liefst tot de man of de vrouw in de witte jas. Hoe we iemand benaderen kan dus sterk beïnvloed worden door de kleding. Het ene uniform kan daarbij op meer respect rekenen dan het andere uniform.

Werkkleding heeft een bepaald imago. In onze hersenen roepen uniformen sterke associaties op. Welke persoonseigenschappen we toekennen aan personen in een bepaald uniform, hangt niet alleen samen met onze persoonlijke ervaringen, maar ook met maatschappelijke normen en waarden. Een doktersuniform roept de associaties ‘betrouwbaar’ en ‘intelligent’ op. Een brandweeruniform associëren we met moed en zelfopoffering.

Misse associaties

Die associaties kloppen niet altijd. In tandpastareclame komt doorgaans een man in een witte schort uitleggen welke medische voordelen het tandpastamerk biedt, maar natuurlijk zijn die acteurs in het spotje geen gediplomeerde tandartsen. Die verborgen verleiders werken echter, anders zouden reclamemakers ze niet blijven gebruiken. Er zijn nog extremere voorbeelden. Crimineel Anders Behring Breivik gebruikte in 2011 een politie-uniform met een vals legitimatiebewijs om zich toegang te verschaffen tot het eiland Utøya en daar negenenzestig personen te vermoorden. We kunnen niet altijd vertrouwen op onze associaties.

Wat zeggen uniformen echt over de personen die ze dragen? Ze geven niet noodzakelijk veel informatie over de persoonlijkheid van de drager. Het is gevaarlijk om personen te vereenzelvigen met de rol die hun uniform verkondigt. Die verenging laat immers toe om individuen te ontmenselijken. Betogers die in een demonstratie politieagenten met stenen bekogelen zullen op dat moment alleen nog maar de agent zien, en niet de persoon onder de helm. Een scheidsrechter die een betwiste penalty fluit, wordt door de supporters van de getroffen ploeg op dat moment de zwartzak, de stoorzender. Dat scheidsrechters zo herkenbaar zijn op het veld, versterkt dit alleen maar.

Erkenning en verbondenheid

Toch leiden uniformen niet noodzakelijk tot onbegrip, wel integendeel. Uniformen beknotten niet steeds de zelfexpressie, maar kunnen ze ook versterken. Door een bepaald kostuum te dragen kan iemand zijn verbondenheid met een bepaalde groep in de verf zetten. Die band is erg zichtbaar in de verschillende kledingstijlen van subculturen. ZiZo spreekt met een punker en een aanhanger van de lolita-subcultuur.

Eenvormige kleding geeft bovendien (h)erkenning aan de job die iemand uitoefent. We vragen een dermatoloog Mark, een kinesist Muriel en een brandweerman Dirk hoe de werkkleding hen past.

Een bepaald uniform dragen laat mensen ook toe zichzelf te zijn. Zich kleden in de gewenste genderrol op het werk kan enorm deugd doen. Jolande en Karen delen hun ervaring met coming-out als transgender op het werk.

Van heilige stad tot gaycruise

In de cultuurrubriek verkennen we opmerkelijke plekken. In Jeruzalem gaan we na hoe roze de heilige stad werkelijk is, zeker met de recente aanval tijdens de Jerusalem Gay Pride in het achterhoofd. Vredevoller, maar daarom niet rustiger, gaat het eraan toe tijdens The Cruise, de gaycruise van La Demence. Wat klopt er van de wilde verhalen? We gaan ook op stap dichter bij huis, in Luik. Daar genieten we van prachtige architectuur, ecologisch bier en gay boulets.

ZiZo ontmoet veel vrouwen met een uitgesproken passies. Choreografe Isabelle Beernaert blikt vooruit op haar nieuwe voorstelling 'Under My Skin'. Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V), die in Brussel het gelijkekansenbeleid vormgeeft, vertelt honderduit over genderstereotypen, partnergeweld in relaties tussen twee vrouwen en de Brusselse kandidatuur voor EuroPride 2020. We spreken ook met Chloé Leenaerts, Hildegard Van Hove en Kat van Nuffel, de voortrekkers van de herrezen L-Day

En er zijn nog veel meer onderwerpen. Bovendien kreeg het blad een frisse make-over. Pluis het zeker uit!

Waar vind ik ZiZo-Magazine?

ZiZo-Magazine kan je gratis meenemen in een van onze vele afhaalpunten. Je kunt ook abonnee worden om ZiZo-Magazine thuis te ontvangen. Een jaarabonnement kost 15 euro.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: