VIDEO | Snelwandelaar Tom Bosworth doet coming-out

13/10/2015 - 20:26
Tom Bosworth (25), Brits kampioen snelwandelen, heeft zijn coming-out als homo gedaan. Hij maakte het nieuws bekend in de Victoria Derbyshire show op BBC 2. Voor Groot-Brittannië nam hij al deel aan de wereldkampioenschappen atletiek en er wordt verwacht dat hij zich kwalificeert voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Momenteel is hij de enige atleet in de Britse atletiek die actief sport en out is.
 
Op dit moment is Bosworth nummer één in het Verenigd Koninkrijk voor de 20 km snelwandelen en heeft de derde beste Britse tijd ooit voor 20 km snelwandelen. Slechts 17 seconden verwijderd van de beste Britse tijd ooit. Verder is hij houder van andere Britse records: dit jaar behaalde hij nog de beste tijd voor de 10 km en vorig jaar voor de 5000 meter.
 
In de Victoria Derbyshire show zei hij: “Het is een grote beslissing, maar deze gaat mijn leven niet veranderen. Ik heb het gemakkelijk en zit al vierenhalf jaar in een zeer gelukkige relatie.”
 
“Niemand die mij kent gaat geshockeerd zijn. Maar het is nog steeds nieuws om hierover te spreken.”
 
“In de sportwereld is het nog steeds niet ‘normaal’ om homo te zijn", gaf hij ook nog mee.
 
Volgens Bosworth wordt er verwacht van een sporter dat hij sterk is en homoseksualiteit wordt nog steeds gezien als een zwakte: “Anderen zien homoseksualiteit misschien als een zwakte, maar zelf beschouw ik mijn seksualiteit zeker niet als dusdanig.”
 
Hopelijk volgen velen zijn voorbeeld in de toekomst en kan de sportwereld dit taboe aan de kant zetten. Zelf ziet hij de toekomst hoopvol tegemoet. “Binnen enkele jaren zal iedereen dit (uitkomen voor hun geaardheid) kunnen doen. Iedereen die succesvol is in sport. En hopelijk is het dan geen nieuws meer.”
 
Bekijk hier op BBC nog het volledige interview.
Bron: 

Gay Star News, BBC, Wikipedia