ZiZo verkent de fetisjwereld

05/01/2016 - 15:16
Beeld: ZiZo
Vrouw met zweep en latex handschoenen
Een nieuw jaar, een nieuwe start. Ook voor ZiZo-Magazine! In de nieuwe editie van het tijdschrift leggen we er de zweep op. In ons themadossier over fetisj verneem je wat een ‘fetisj’ precies inhoudt en waarom we zo’n dossier geen overbodige luxe vinden.

We verwelkomen nieuwe creatieve rubrieken in ZiZo-Magazine. Zo starten schrijfsters Isha Van Alsenoy en Sharmila Madhvani het pakkende briefwisselingsverhaal ‘Robin en Alex’. ‘Cijfers en letters’ is een nieuwe rubriek met markante cijfers en woorden uit de actualiteit.

Het themadossier staat in het teken van fetisj. Fetisjisme en bdsm worden immers nog steeds gepathologiseerd, geridiculiseerd en soms zelfs vervolgd.

Is fetisj en bdsm niet vooral iets voor mannen? Dat durven we in twijfel te trekken. Schrijfsters Christine Van den Hove, Fran Bambust en Pia Fraus serveren ons elk een verhaal waarin de hoofdpersonages een bijzondere fetisj hebben. Annelies Leysen zorgt voor een streep – wat zeg ik, een gloeiende striem – poëzie. Ze belicht eveneens de meesterlijke schrijfsters uit de literatuur, want het is opvallend hoe prominent vrouwen aanwezig zijn in de fetisjliteratuur. Hannelore Goossens gaat op haar beurt op zoek naar kinky filmprikkels.

Bdsm-verlangens in relaties ter sprake brengen is niet altijd even evident. Shiva, Alex en Loes delen hun ervaring. Waar kan je trouwens heen als je fetisj- en bdsm-verlangens hebt? We belichten de fetisjverenigingen, fuiven en winkels in Vlaanderen en Brussel.

Fetisj is meer dan alleen bdsm en leer. We maakten een ingewikkeld schema dat meteen de ongelofelijke variatie aan fetisjen illustreert. ZiZo spreekt met Mister Bear Belgium 2016. In Antwerpen gaan we de opmerkelijke verzameling beeldjes van Guido Totté bewonderen,  bondagespecialist The Puppeteer verduidelijkt hoe je iemand fatsoenlijk in de knoop kunt leggen, en we stellen een fetisjwoordenboek samen. Lifestyleredacteur Jasper Vanpoucke verkent de invloed van fetisj op de modewereld.

Verderop lees je hoe Peter Dombret in zijn boek ‘Peter Positief’ spreekt over zijn leven, waarbij hij zich niet laat hinderen door zijn hiv-besmetting. Filosofen Pieter Adriaens en Andreas De Block werpen een kritische blik op wat de wetenschap over homoseksualiteit te zeggen heeft in hun boek ‘Born this way’. Timothy Jacobs getuigt dan weer hoe hij de weg naar de hulpverlening vond na een jarenlange depressie.

Op 23 januari vindt opnieuw een schitterende editie van SPARKLE plaats, het evenement ten voordele van De Holebifoon. Queer artist AB SOTO komt daarvoor speciaal uit de Verenigde Staten overgevlogen. ZiZo spreekt met de extravagante performer. Met Robert Richards hebben we nog een Amerikaanse artiest van formaat gestrikt. De 74-jarige illustrator werkte zowel voor bekende gay pornotijdschriften, als voor de haute couture. Zo mocht hij Yves Saint Laurent tekenen, op vraag van de ontwerper zelf. Een evenement waar mode nooit ver weg was, is The LOOK. ZiZo keek eens diep in de ogen van de allereerste winnaar van deze modelwedstrijd voor mannen.

Kortom: we hebben 2016 stevig ingezet! Veel leesgenot.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: