Jaouad Alloul: "Ik heb voor mijn eigen leven gekozen"

02/03/2016 - 13:48
Jaoud Alloul (30) vertelt tegen Invisible Cities hoe het is om homo en Marokkaan te zijn en over hoe hij zelf besliste het ouderlijk huis te verlaten. Jaouad werd bekend door zijn deelname aan 'The Voice van Vlaanderen'.

"Ik heb zelf de beslissing genomen om thuis te vertrekken. Het is niet zo dat mijn homoseksualiteit niet geaccepteerd werd, integendeel, maar het viel nooit echt in goeie aarde. Er is nooit discussie over geweest of het werd geaccepteerd of niet, het was gewoon een heel moeilijke situatie. Aan de ene kant zagen ze mij doodgraag, maar aan de andere kant was er dat grote aspect van homoseksualiteit. Het paste gewoonweg niet in hun leefwereld, waardoor ik besloten heb om voor mijn eigen leven te kiezen."
 
"Pas jaren later besefte ik hoe zwaar dat was. Vijf jaar lang heb ik mijn emoties onderdrukt op de meest verschillende manieren, geleefd alsof er geen morgen was. Dat was allemaal wel leuk, maar na mijn scheiding is het dan helemaal duidelijk geworden dat ik er alleen voor stond. Toen ik thuis vertrok, had ik mijn partner nog, dus werd hij een beetje mijn houvast, maar daarna besefte ik heel sterk wat ik gedaan had."
 
Jaouad Alloul vertelt ook over zijn geloof. "Geloof is belangrijk en niet belangrijk in mijn leven. Toen ik thuis vertrok, heb ik me dan ook volledig losgescheurd van dat geloof. Het stond recht tegenover wie ik wilde zijn als mens en ik was boos, boos op dat geloof. Boos omdat zoiets machtigs als een religie zo'n sterke positie kan innemen waardoor zoveel mensen gewoon worden afgeschreven. Dat ging er bij mij niet in. En vanaf dan ik voor mezelf had besloten: 'Oké, dit is mijn geaardheid, dit is wie ik ben, dat is mijn seksuele voorkeur en daar heb ik niet voor gekozen', dan werd dat alleen maar harder. Het ging zelfs zover dat ik een soort walging kreeg van dat geloof. Vooral omdat je dan te horen krijgt dat het een test is. Daar kan ik echt met mijn hoofd niet bij. De wereld is al wreed genoeg, zulke 'testen' op misschien een kwart van de bevolking neer te gaan leggen, dat lijkt mij een god die echt een raar plan heeft met ons. Ik heb dan ook een hele tijd heel sterk afstand genomen van dat geloof. In die mate dat ik er ook niks meer van wilde weten, maar ik heb er ook nooit mijn mening over gegeven. Voor mezelf was die beslissing er, maar ik voelde niet de nood om continu te gaan verkondigen hoe slecht ik het vond."
 
Het volledige interview door Nick De Schutter is te lezen op de website van Invisible Cities. Dat is een project van studenten journalistiek van de AP Hogeschool Antwerpen. Op de site staan nog getuigenissen van Antwerpenaars. Zoals die van Arthur of Donald uit Ghana.

Bron: 

Invisible Cities

Hier niet op klikken aub