ZiZo-Magazine werpt een ruime blik op gezinnen

01/04/2016 - 09:50
Beeld: ZiZo, foto Sophie Nuytten
Coverbeeld ZiZo-Magazine, twee mannen en kind
“Wie raakt aan het familierecht, raakt aan de fundamenten van de samenleving. Ingrijpende veranderingen doorvoeren in het familierecht betekent de toekomst opnieuw ordenen.” Federaal Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) windt er geen doekjes om in het interview dat de redactie van hem afnam voor de nieuwe editie van ZiZo-Magazine, die een themadossier over familie bevat.

Nochtans wordt het familierecht in ons land momenteel tegen het licht gehouden. Het Belgisch familierecht is immers aan modernisering toe. Er wordt nog onvoldoende rekening gehouden met nieuwe samenlevingsvormen en de vooruitgang in de reproductieve geneeskunde zorgt ervoor dat we opnieuw moeten gaan nadenken over het concept ‘afstamming’.

Afstamming

Bio-ethica Veerle Provoost is erg vertrouwd met het thema. Ze is lid van een onderzoeksgroep die nagaat hoe gezinsleden, zowel de kinderen als de volwassenen, denken over thema’s zoals genetische verwantschap en afstamming. Ze onderzocht onder andere welke betekenissen lesbische koppels toekennen aan verwantschap en welk verhaal ze daarover aan hun kind vertellen. De ontbrekende genetische verwantschap tussen een van de lesbische ouders en het kind leidt volgens Provoost niet noodzakelijk tot een onevenwicht tussen de ouders.

Minder courante gezinssituaties dienen niet bij voorbaat geproblematiseerd te worden. Sociologe Myrte Dierckx deed onderzoek met dat uitgangspunt. Ze ging na hoe kinderen van wie een van de ouders een transitie doormaakte dat beleefden. Zo kreeg ze zicht op de noden die de kinderen van transgenders ervoeren. “We moeten vooral beseffen dat een transitie niet het hele gezinsleven overhoop moet gooien”, benadrukt ze. Dierckx beschrijft een aantal beschermende processen die daarbij kunnen helpen.

Vurige kinderwens

Holebi’s en transgenders hebben vaak een even vurige wens om een gezin te stichten als hetero’s en cisgenders. Radiopresentator Tom De Cock en zijn man vervulden hun kinderwens via adoptie. De Cock schreef er een boek over: ‘En toen kwam jij’. Hij wil af van een aantal vooroordelen over adoptie.

Andere koppels werken liever via een draagmoeder om hun kinderwens te vervullen. Wim en Kevin konden rekenen op Sophie die hen als draagmoeder “het mooiste cadeau dat er is” schonk. Segers baarde hun zoontje Remy. Ze vertellen met z’n drieën hun verhaal.

Kwestie van opvoeding

Nog andere koppels verlangen niet zozeer naar gezinsuitbreiding, maar vragen zich wel af wat ze kunnen betekenen voor een kind van wie de ouders (tijdelijk) niet in staat zijn om hun kind op te voeden. Een lesbisch koppel vertelt ZiZo met veel vuur waarom zij ervoor kozen om via Pleegzorg Vlaanderen voor een jong meisje te zorgen dat via de jeugdrechter bij hen werd geplaatst.

Holebi- of heterogezinnen: ze verschillen in wezen niet zoveel. Ze zitten vaak met dezelfde vragen. Christel Verhas en Astrid Van Roy van de Gezinsbond vertellen wat hun organisatie op vlak van opvoedingsondersteuning te bieden heeft. Soms zitten holebi- en transgenderouders echter met specifieke vragen. Wat als mijn kind wordt gepest omwille van de gezinssituatie? Bovendien hebben niet alle ouders vanaf het begin van de opvoeding hun coming-out bij de kinderen gedaan. ZiZo stelde daarom enkele zeer bruikbare tips voor regenboogfamilies op.

Cultuur en ontspanning

En dan spreek ik nog niet over de andere boeiende onderwerpen! Er staan drie reisreportages voor je klaar die je van Keulen, via Konstanz naar Lago Maggiore in Noord-Italië voeren. De finalisten van Mister Gay Belgium 2016 worden aan je voorgesteld en we spraken met Patrick Reyntiens over zijn levensverhaal. We gingen bovendien gezellig ontbijten bij ’t Kwadraat, een vereniging voor holebiwensouders en ouders die al kinderen hebben. Zo zijn we terug in de familieschoot beland van waaruit we zijn gekropen.

Daarom zeg ik: ga, lees en vermenigvuldig u!

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 
Hier niet op klikken aub