De onbereikbare Maan versieren

04/04/2016 - 15:51
3
‘Maan’ is het atypische verhaal van schrijver Gaby den Held over twee verliefde pubers. Rik wordt verliefd op de beeldschone Maan. Hij is echter in de war wanneer Maan hem vertelt dat ze eigenlijk een meisje is.

De roman 'Maan' speelt zich deels af in het Friese Dantumadiel (of Dantumadeel in het Nederlands, zo je wil) en deels in Amsterdam. Maan gaat samen met oom Cornelis en Rik op reis naar Amsterdam voor Maans geslachtsoperatie. De vaartocht verloopt niet zonder slag of stoot. Via Diego Mariposa komen Rik en Maan meer te weten over het woelige verleden van oom Cornelis. Maans transitie kan nog niet beginnen door het verplichte intakegesprek en de wachtlijsten. Noodgedwongen keert het gezelschap onverrichter zake terug naar Friesland.

Rik is smoorverliefd en slaagt er tot zijn grote teleurstelling maar niet in om Maan te versieren. Er wordt tussen hen een wig geslagen en ze raken elkaar uit het oog, maar niet uit het hart. Jaren later gaat Rik foto’s maken van Maan, terwijl zijn vriendin Esther het interview afneemt. Maan heeft het geschopt tot een succesvol model en societyfiguur. Met de ontmoeting wakkert de oude vlam weer op. Het zet een hele reeks gebeurtenissen in gang…

Rijke verbeelding

Gaby den Held heeft een rijke verbeelding. Hij verweeft een verhaal over opgroeien met fantasy en sprookje. De schrijver is authentiek en laat zich niet vangen in één genre. Het transgenderpersonage Maan is gesofisticeerd, al slaagt den Held er niet volledig in om de transgenderthematiek uit de invloed van het problematiseren te halen, wat nochtans een betrachting van het verhaal was. Ach ja, goede fictie is niet altijd vrolijk.

Het grote gebrek van ‘Maan’ is echter dat het boek veel te compact geschreven is. Op 170 pagina’s wordt een verhaal verteld dat minstens 500 pagina’s nodig had. Het vertelritme ligt veel te hoog. Vooral in het begin worden nieuwe personages tegen een razend tempo aan de lezer voorgesteld, waardoor je je draai in het verhaal kwijt geraakt. Pas in de tweede helft vindt den Held een iets betere tred.

Te complex

Ook de vertelinstantie wisselt doorheen het verhaal met herinneringen die door verscheidene personages worden opgerakeld. De perspectieven doorkruisen het verhaal maar maken het ook nodeloos complex.

Eigenlijk is dat ongelofelijk zonde, want er zitten zoveel verrassende elementen die van ‘Maan’ een smulverhaal hadden kunnen maken. Ergens tussen zeemansverhaal en sprookje, realisme en surrealisme, situeert zich de opmerkelijke leefwereld van Maan en Rik. Hopelijk staat de verhaaltechnische uitwerking anderen niet in de weg om van dit sprookjesachtige proza te genieten.

'Maan', Gaby den Held, Uitgeverij IJzer, 2015, ISBN 978 90 8684 124 0
Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: