152 lesbiennes en biseksuele vrouwen gesneuveld op televisie sinds 1976

08/04/2016 - 00:00
Sinds 1976 zijn 152 lesbische en biseksuele vrouwen gesneuveld op televisie. Vrouwen die op vrouwen vallen komen bovendien vaak gewelddadig om.

De druppel die de emmer deed overlopen voor het collectief LGBT Fans Deserve Better is het overlijden van Lexa, een lesbienne in 'The100'. Ze consumeert de liefde met haar vrouwelijke partner en in de volgende scène wordt Lexa neergeschoten. 
 
LGBT Fans Deserve Better wil beterschap. Het strijdt tegen de tropen 'Lesbian death rope' en 'Bury the gays'. Een troop (ook: trope of tropos) is een stijlfiguur (volgens sommigen een stijlfout) waarbij een bestaande uitdrukking op een min of meer oneigenlijke manier wordt gebruikt. In de context van televisie is een troop een veelvoorkomend cliché, een conventie of een thema. Horrorfilms zitten bijvoorbeeld vol tropen. Wie vrijt in een horrorfilm, zal snel sterven. Holebi's sterven vaak een gewelddadige dood in televisieseries.
 
Autostraddle telde 152 tv-overlijdens van lesbiennes en biseksuele dames sinds 1976. Lucy Lawless ('Xena') stierf al drie lesbische keren. Een prestatie. 
 
Voor holebi-activisten zoals de leden van The Trevor Project zijn de sterftecijfers van tv-holebi's niet zo triviaal. Het versterkt het beeld van de kwetsbaarheid van holebi's. Alsof ze wegwerpvoorwerpen zijn. 
 
Het hoog sterftecijfer doet denken aan de Hays Code (1934-1968). De Hays Code of Motion Picture Production Code was een verzameling regels waaraan Amerikaanse films moesten voldoen op het gebied van zedelijk gedrag. Amerikaanse films mochten alleen worden uitgebracht in Amerikaanse bioscopen als er geen verwijzingen waren naar seksualiteit, homoseksualiteit, rassenvermenging, abortus en drugs.
 
Holebi's in films mochten, als ze maar een dramatisch en gewelddadig einde kenden.

Bron: 

YAGG, Wikipedia