Koeweit laat Amerikaans lesbisch koppel vrij na jaar in de cel

29/04/2016 - 00:18
Beeld: Wikipedia
Vlag van Koeweit
Koeweit heeft Monique Coverson en Larissa Joseph vrijgelaten, een lesbisch koppel dat bijna een jaar in de cel zat op verdenking van drugbezit. Maar officieus speelde hun seksuele geaardheid ook mee.

Monique Coverson en Larissa Joseph werden op 8 mei 2015 opgepakt in Koeweit omdat ze een gram drugs bij zich hadden. Die drug zou later kunstmatige marihuana blijken te zijn, wat in Koeweit niet verboden is. De beschuldiging werd verzwaard: ze zouden dealen. In januari werden ze veroordeeld tot twintig en vijfentwintig jaar cel.
 
Monique en Larissa zijn beiden veteranen van het Amerikaanse leger. Ze waren in Koeweit actief als militaire onderaannemers. 
 
Volgens het Amerikaans LGBT-tijdschrift The Advocate zijn Monique en Larissa slachtoffer van een heksenjacht op holebi's en transgenders. Die is sinds 2012 aan de gang. Koeweit bestraft homoseks niet expliciet, maar artikel 193 van de strafwet verbiedt losbandigheid en immoreel gedrag. Artikel 198 verbiedt travestie, het zich kleden als iemand van het andere geslacht. 
 
In 2013 kondigde de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC), bestaande uit Koeweit, Saudi-Arabië, Bahrein, Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten gendertests te zullen invoeren.
 
Uiteindelijk vonden Monique en Larissa een advocate ter plaatse. Met de hulp van de Amerikaanse ambassade kon die hun vrijlating bekomen. Het koppel werd op 23 april vrijgelaten en is intussen terug in de Verenigde Staten.

Bron: 

YAGG, The Advocate

Hier niet op klikken aub