Pride.be Brussel verhuist van Beurs naar Kunstberg

29/04/2016 - 00:18
Donderdag maakten Stad Brussel en The Belgian Pride bekend dat Pride.be er anders zal uitzien dan gewoonlijk. Pride.be is de naam die aan de prideparade en bijhorende evenementen in Brussel wordt gegeven.

PrideVillage verhuist naar de Kunstberg en de route van Parade@Pride vermijdt het Beursplein. De Beurs is sinds 22 maart een memoriaal geworden voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 op Brussels Airport en aan metrostation Maalbeek.
 
"Na de aanslagen in Brussel kregen we vele reactie over het al of niet doorgaan van de Pride", vertelt Alan De Bruyne van The Belgian Pride. We zagen drie verschillende reacties: 'Ik durf niet komen, want het is te gevaarlijk', 'Ik wil komen als er speciale maatregelen getroffen worden' en 'Nu meer dan ooit wil ik komen, want we moeten een duidelijk signaal geven'. Deze drie reacties vonden we ook terug in onze eigen organisatie."
 
"In de nasleep van de aanslagen zien we vooral heel veel polarisatie. Het lijkt wel een ziektebeeld van deze tijd. Als de pride willen we hier niet aan meedoen. Pride.be heeft altijd gegaan over en gaat nog steeds over inclusie. Het is het feest van diversiteit. Al jaren werkt de pride achter de schermen om verschillende gemeenschappen bij dit groots evenement te betrekken."
 
"Dit jaar zal The Belgian Pride een veiligheidszone rond het event creëren. Dit betekent dat er maar enkele in- en uitgangen zijn om zo meer controle uit te oefenen en meer veiligheid te verzekeren. We werken met verschillende richtingaanwijzers om mensen te begeleiden naar de ingangen."

Dagplanning zaterdag 14 mei

Wat is er allemaal gepland op 14 mei?
11 uur: Religieuze viering in de Koninklijke kapel van de Protestantse Kerk op de Coudenberg;
11.30 - 13.30 uur: receptie;
12.00 - 24.00 uur: PrideVillage;
14.00  uur: openingsceremonie en vertrek prideparade aan de Kunstberg;
16.00 - 17.00 uur: Winnaar jongerenwedstrijd;
17.00 - 18.00 uur: Karo V;
18.00 - 19.00 uur: Spender;
19.00 - 20.00 uur: Fady One;
20.00 - 21.00 uur: DJ Ouri;
21.00 - 22.00 uur: Margaux Jerome;
22.00 - 24.00 uur: Dimitri D'Anvers.

Pride@Home

Met Pride@Home komt The Belgian Pride tegemoet aan diegenen die niet naar Brussel willen komen. "Via Pride@Home creëren we een platform waarop live video schermen te zien zullen zijn van thuisvierders. Zij zullen elkaar zien via live video's en zullen ook het event live kunnen meemaken door middel van een vaste camera aan de Kunstberg. Omgekeerd is dit het geval, de thuisvierders zullen te zien zijn op het grote scherm aan de Kunstberg. U hebt geen aangepaste muziek? Geen nood, op de dag van het event wordt er via Spotify een muzieklijst gepubliceerd", zegt De Bruyne.

PrideVillage

Het PrideVillage is verzet naar de Kunstberg. "Rond deze PrideVillage zal je enkel binnen kunnen via drie ingangen. We raden het publiek af om met rugzakken te komen."
 
"We zijn heel blij dat ook de parade zal blijven doorgaan. Weliswaar een andere route dan gewoonlijk gezien we de link zullen maken met PrideVillage. De pride zal starten om 14 uur aan het podium en deze keer op de Kunstberg."

Zichtbaarheid en zelfbeschikking

"We mogen niet vergeten dat een pride in eerste instantie een manifestatie is", stelt Alan De Bruyne. "Een manifestatie die oproept om trots te zijn op wie je bent en wie je lief hebt. Een mars die sommigen graag afschilderen als een 'bonte kleuren stoet' maar vergis je niet. Als minderheidsgroep is het heel versterkend om te zien dat je niet alleen bent. En die boodschap is een boodschap dat we moeten blijven uitdragen naar onze jongeren en naar andere landen. Daarom zullen we dit jaar ook vertegenwoordigers van de Baltische staten alsook holebiactivisten uit Tunesië uitnodigen."
 
Thema dit jaar is zelfbeschikking onder de slogan 'I decide!', 'Ik beslis!', 'Je décide!'. "Vandaag is het nog altijd de staat, de dokter, de ouders, de andere die bepalen of jij een man of vrouw bent. Als je al bij één van deze twee wil en kan horen. We willen onze politici er op wijzen dat dit strijdig is met de internationale mensenrechtenbepaling, gebaseerd op respect en zelfindentificatie", zegt De Bruyne.

MiniPride

PrideFestival start vrijdagavond met de MiniPride aan het stadhuis. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur in de 'Galerie Des Souverains'. Deze receptie wordt gevolgd door een optocht met de fanfare van de Meyboom
 
De stoet vertrekt vanuit het stadhuis richting Manneken Pis, die op zijn eigen manier voor Kriek zal zorgen. Hierna keert de optocht terug naar de Grote Markt die verlicht zal worden in de regenboogkleuren. 
 
Vervolgens gaat de optocht richting de Kolenmarkt, waar een bus van de MIVB in regenboogkleuren de deelnemers zal opwachten. De bus rijdt onder andere langs de Kunstberg, het P&V-gebouw aan de Kruidtuin en de Belfius toren op het Rogierplein. De MiniPride eindigt met een klein feestje in het RainBowHouse Brussels aan de Kolenmarkt. 

Anthem

Tijdens de MiniPride wordt ook het anthem, het themalied van de pride, voorgesteld. Dat is gemaakt door producer Eightysix en ingezongen door LaDiva. Het lied is gesponsord door Hello bank! en zal dan ook via Hello play! te beluisteren zijn. 

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub