Massimadi in Brussel : enige Afrikaanse LGBT-filmfestival in Europa

04/05/2016 - 11:48
Deze week organiseert Massimadi een Afrikaans LGBT-filmfestival over de diaspora in Brussel. Het thema is overheersing: raciaal, politiek, sociaal of seksueel.

"We zijn het enige zwarte LGBT-filmfestival in Europa. Er bestonden al verschillende andere Afrikaanse en LGBT-filmfestivals, maar bij de Afrikaanse filmfestivals komt homoseksualiteit als thema niet aan bod", vertelt Marthe Djilo Kamga van het Massimadi Festival aan MO* Magazine.
 
Het thema is dus overheersing. Ongeacht de invalshoek, overheersing kent dezelfde mechanisme, stelt Marthe Djilo Kamga. "Het gaat telkens om dominantie door wie over de macht beschikt. Vanuit zo'n meerderheid gaat een enorme kracht uit. Zwarte hetero’s reproduceren exact dezelfde onderdrukking, die bestaat van blanken tegenover zwarten, tegenover zwarte LGBT's. Het gaat om dezelfde mechanismen, zelfs als ze het niet beseffen."
 
Marthe Djilo Kamga vertelt dat zwarte holebi's en transgenders verschillende identiteiten hebben. Vaak is de zwarte in een blanke omgeving iets exotisch. "Er is geen universeel model om LGBT te zijn. Je omgeving, je context, waar je vandaan komt, speelt allemaal een rol in je identiteitsconstructie. Wij proberen met Massimadi te tonen dat we niet enkel homoseksueel zijn. We hebben een bepaalde achtergrond. We willen in geen geval dat een component van onze identiteit geamputeerd wordt."
 
Te vaak spreekt de meerderheid over de minderheid. Met Massimadi willen zwarte holebi's en transgenders zelf het woord nemen. 
 
Massimadi Festival loopt tot en met zondag in Brussel.

Bron: 

MO*

Hier niet op klikken aub