Drogenbos: "regenboogvlag tast onze neutraliteit aan"

17/05/2016 - 13:22
Beeld: Google / Wikipedia
Ligging, vlag en wapen van Drogenbos
Faciliteitengemeente Drogenbos ging niet in op de vraag van çavaria om op de Internationale dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) de regenboogvlag aan het stadhuis uit te hangen. Dat schendt de neutraliteit, zegt burgemeester Alexis Calmeyn.

Burgemeester Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus LB) liet over de kwestie stemmen. Het ja-kamp verloor nipt. Nochtans stemde Steven Roobaert voor. "Sommigen hier rond de tafel zeggen dat seksualiteit tot de privé sfeer behoort. En ik ben het daar volledig mee eens... maar agressie, discriminatie en intolerantie behoren daar niet toe. Daar moeten we als samenleving tegen optreden", stelt Roobaert in De Standaard.
 
Maar burgemeester Calmeyn argumenteerde dat het uithangen van niet-territoriale vlaggen uithangen, de neutraliteit schendt.
 
Een gemiste kans, stelt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Als de regenboogvlag om principiële redenen niet bij het gemeentehuis kan worden uitgehangen, kan ze toch bij het OCMW-huis of de bibliotheek een plaatsje krijgen? Dat is hoe andere gemeenten het oplossen."
 
Zes van de 314 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel weigerden expliciet de regenboogvlag uit te hangen. Deze gemeenten bevinden zich vooral in de Vlaamse rand rond Brussel.

Bron: 

De Standaard, eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub