Oostende wordt op de toeristische LGBT-kaart geplaatst

14/06/2016 - 18:19
De stad Oostende krijgt vanaf heden een gaymap met een overzicht van 17 lokale zaken die duidelijk maken dat holebi’s en transgenders welkom zijn. De Gaymap van Oostende werd maandag voorgesteld in REBUS, het Regenbooghuis West-Vlaanderen.

De presentatie gebeurde in het bijzijn van burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a) en Schepen van Gelijke kansen Tom Germonpré (sp.a). Deze map maakt deel uit van het internationaal concept ‘Friends – the Gaymap’ dat al een twintigtal jaren bestaat.

"Kleinste grootstad van West-Europa"

Antwerpen en Brussel hadden al een vijftiental jaar zo’n gaymap en nu dus ook Oostende. De mappen worden verspreid in 15 Europese landen en in de Verenigde Staten. Oostende bevindt zich nu tussen kleppers van steden zoals Barcelona, Berlijn, Londen, Madrid, New York, Parijs, Rome, San Francisco en Tel Aviv. “Oostende is de kleinste grootstad van West-Europa en dat uit zich hier,” grapt burgemeester Vande Lanotte.

“Heel essentieel dat niemand zijn eigen geaardheid moet verstoppen of zich hiervoor hoeft te schamen. Met de gaymap wil de stad Oostende de traditie verderzetten van openheid naar holebi’s. Want op die openheid mogen we geen centimeter toegeven. Oostende is een vrije stad in een vrije maatschappij en dat mogen we door niemand laten afnemen. LGBT’s zijn altijd heel uitdrukkelijk aanwezig geweest in Oostende”, zegt Vande Lanotte.

“Is het nog nodig om holebi’s te ondersteunen? Als je ziet wat er nog dagelijks in de wereld gebeurt, is dit inderdaad blijkbaar nog nodig”, vult Tom Germonpré aan.

Criteria zaken op gaymap

REBUS vond het belangrijk dat op de gaymap enkel zaken staan die een specifiek aanbod hebben voor holebi’s en transgenders en zaken die worden uitgebaat door LGBT’s. “Het is belangrijk dat holebi’s en transgenders de keuze hebben om zichzelf te kunnen zijn en niet altijd moeten voldoen aan de heteronorm. En in de zaken die nu op de map staan kan dat honderd procent”, zegt Sabine Roobroeck de coördinator van Rebus.
 
De mappen zullen regionaal worden verspreid door de dienst toerisme van Oostende en via de Roze Huizen in Vlaanderen. Verder komen er mappen te liggen in de verschillende boxen in de andere steden die deel uitmaken van het concept.
 
De map kan ook online worden geconsulteerd op www.gaymap.info. Daar vind je alle info terug over de deelnemende handelaars van Oostende maar ook alle info van alle andere mappen ter wereld.
Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub