Red&Blue-manager roept op holebihoreca te steunen

18/06/2016 - 00:17
Op Facebook pleit Red&Blue-manager Nourdin Ben Sellam ervoor holebihoreca en LGBT-events meer te steunen. Hij stelt vast dat bezoekersaantallen dalen.

In de berichtgeving na de aanslag werd meermaals gewezen hoe Pulse een veilige haven was voor holebi's en transgenders in Orlando. Een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. 
 
Nourdin Ben Sellam, de manager van homodiscotheek Red&Blue, is aangeslagen door de recente gebeurtenissen. De aanslag op homoclub Pulse in Orlando en de aanval op een transman in Etterbeek, laten hem niet koud. "De hele community wordt tegenwoordig aangevallen!"

Evolutie

"Je zou denken dat we in 2016 leven en dat de wereld vredelievend zou zijn en iedereen elkaar zou aanvaarden zoals hij of zij is. Ik heb afgelopen weken ook artikels gelezen over het feit dat ze de Reguliersdwarsstraat hetero willen maken, dat alle gay zaken sluiten. Hetzelfde met de gaypride! Tegenwoordig is het eigenlijk gewoon een feest geworden van Jan en alleman en zijn alle wagens of boten eigenlijk gewoon bedrijven of politieke partijen die 'gayvriendelijk of gayminded' zijn. Dit is allemaal goed, want eigenlijk zijn we gewoon allemaal mensen!"
 
Maar het voelt wrang aan, stelt Nourdin. De gaypride was een strijd voor gelijke rechten. "Ongeacht alle pluimen en fetisj stuff die getoond worden in het nieuws. Tegenwoordig lopen er hetero's gewoon mee die absoluut geen idee hebben van hoe het allemaal was vroeger, of alle tegenslagen en negatieve reacties beseffen die wij meemaken als holebi zijnde!"

Reguliere horeca

"Tegenwoordig gaat ook iedereen uit in de heterogemeenschap. Absoluut geen probleem mee, maar wij als gay community moeten nu aan hetzelfde zeel trekken!"
 
Nourdin pleit ervoor gay zaken terug meer te steunen, niet bang te zijn voor de dreiging. We moeten ook meer uitgaan. "Vroeger gingen alle gays samen uit in café's of discotheken en werden er enorm mooie dingen gerealiseerd. Tegenwoordig zitten enorm veel gay zaken meer leeg dan vol (sic) en zo maken we onze mooie community eigenlijk stuk. Ik spreek niet alleen uit eigen ervaringen, ik hoor het ook van collega's uit de gayscene", schrijft Nourdin. 

Sluitingen

De afgelopen jaren hebben verschillende holebihorecazaken de deuren gesloten. Onder meer D-club, Ortelius, Cabin Bar, Oink Oink, WATCH Club en Popi verdwenen uit de scene.
 
"Enorm veel mooie gay zaken hebben moeten sluiten omdat er gewoon geen volk meer kwam of amper gespendeerd werd. Dit is niet alleen zo in de gayscene maar ook in andere clubs. Maar toch! Als alle gay zaken gaan sluiten, waar kunnen wij dan nog andere gays gaan ontmoeten buiten die zogezegde 'social media? Waar kunnen we dan nog onszelf zijn en onze pride laten zien? Want, ja, als je uitgaat in heterozaken zijn er toch altijd bepaalde mensen die ons uitschijten of ons in elkaar willen slaan omdat we gay zijn!"

Pioniers

Nourdin prijst de zaken die van Antwerpen mee een holebi- en transgendervriendelijke stad hebben gemaakt. "Geef eerlijk toe, waar zou Antwerpen gestaan hebben op holebivriendelijk gebied als we geen Red&Blue, geen Que Pasa, geen Twilight, geen Hessenhuis, geen Pannekoek, geen Café DeLux, geen Den Draak, geen Club Random, geen Extravaganza, geen H.I.M, geen The Boots en geen Santos meer zouden hebben? Stel je eens voor dat al deze zaken verdwijnen. Zouden ze dan nog altijd rekening houden met ons, die van het stad? Ik denk het niet."

Festivals

De evolutie is niet nieuw. Meer jongeren durven zich tegenwoordig op school en in de vrije tijd te outen dan enkele decennia gelden. Jongeren leren daar andere holebi's kennen. Het internet en allerlei apps vervangen homohoreca deels als middelen om andere homo's te ontmoeten. 
 
Bovendien gaat het algemeen cafébezoek achteruit ten voordele van evenementen zoals prides en festivals. Goedkopere reizen maken dat zaken moeten concurreren met het buitenland. Keulen, Londen, Barcelona en Gran Canaria zijn niet ver weg.

Kanttekeningen

Tegelijk moet de noodkreet van Nourdin niet overroepen worden. Europa herstelt stilaan van de economische crisis. Tijdens een recessie delen cafés en restaurants vaak het eerst in de klappen, ook zaken die zich specifiek richten op holebi's en transgenders. Wanneer de economie opveert, komen er opnieuw horecazaken bij.
 
Bij de sluiting van enkele Antwerpse gaybars de voorbije jaren, kan je de kritische vraag stellen of het management de zaak wel strak genoeg leidde. Brussel, nochtans getroffen door terreur en de recessie, heeft vandaag een bruisend horecaleven. De zaken liggen er allemaal naast elkaar en vanuit de toeristische dienst van Brussel worden er inspanningen geleverd om alle neuzen één kant op te krijgen. Er is weinig geruzie tussen Brusselse horeca-uitbaters. Dat maakt de homowijk er aantrekkelijk voor een nachtje barhoppen en voor buitenlandse toeristen.

Reacties af te wachten

Of Nourdins pleidooi iets teweeg zal brengen, blijft af te wachten. 

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub