Boekhandel 't Verschil denkt na over doorstart in 2016

14/04/2015 - 15:58

Boekhandel 't Verschil, de zaak gespecialiseerd in holebi- en transgenderboeken in de Minderbroedersrui in Antwerpen, sluit op het einde van dit jaar op het huidige adres. De verkoop verloopt al enkele jaren minder. Daarom staat de ruimte waarin de zaak gevestigd is te koop. De zaak blijft echter open tot de herfst en het aanbod wordt ook gewoon aangevuld met nieuwe werken en producten.

Foute berichtgeving

De zaakvoerders willen een doorstart in 2016 forceren. Foutieve berichten van ATV en Het Laatste Nieuws ten spijt, die beweerden dat de zaak failliet is. Dat is niet zo. Johanna Pas en Bart De Smedt begonnen nog maar net de klanten in te lichten over de sluiting van de boekhandel op het huidige adres. Zij koppelen hier echter een oproep aan naar iedereen om mee te denken hoe 't Verschil in de toekomst opnieuw rendabel kan worden en waar de zaak aanwezig zou kunnen zijn.

De zaakvoerders reageren dan ook misnoegd over de foute berichtgeving op Facebook: "Is het verbazingwekkend dat we het triest vinden dat we alleen maar aandacht krijgen als iemand het valse gerucht verspreidt dat we failliet zijn? Check your facts: we hebben e-mail, telefoon, een website, een facebookpagina. Zo moeilijk kan het niet zijn."

Verweven met de LGBT-gemeenschap

Ook Uitgeverij 't Verschil blijft gewoon bestaan. Er staat dit weekend zelfs de publicatie van 'Holebipioniers' van Paul Borghs op de planning, een boek over de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen.

Al 18 jaar werkt boekhandel 't Verschil nauw samen met de holebi- en transgenderbeweging. Zo stonden çavaria en 't Verschil samen op de Antwerpse Boekenbeurs en werkte de uitgeverij samen met Het Roze Huis - çavaria Antwerpen voor het erfoegproject Holebipioniers. Het zijn slechts enkele recentere voorbeelden van samenwerking.

In de zaak worden er literaire lezingen gehouden, er is een koffiehoek, de zaak biedt onderdak aan de Holebib, en kunst in de kelder. 't Verschil biedt ook gratis informatiefolders aan en is een verdeelpunt voor verscheidene holebibladen. Die troeven blijven de komende maanden gewoon behouden.

Çavaria ziet toekomst voor 't Verschil

Bij çavaria steunen ze alleszins de oproep om na te denken over de toekomst. "'t Verschil mag dan wel een privézaak zijn, het is veel meer dan dat", meent algemeen coördinator Yves Aerts. "Het is altijd een trouwe partner van de holebi- en transgendergemeenschap geweest. De boekensector staat voor grote uitdagingen, zeker, maar er is ruimte voor gespecialiseerde boekenhandels."

Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria, roept dan ook de brede gemeenschap op om gehoor te geven aan de oproep van 't Verschil. "De zaakvoeders staan open voor alle zinvolle ideeën om de toekomst van de zaak te verzekeren. We zullen zelf ook nadenken hierover en roepen anderen op hetzelfde te doen. 't Verschil is een waardevolle zaak. Zoiets verliezen zou zeer jammer zijn. De brede steun van de holebi- en transgedergemeenschap kan een succesvolle toekomst beslist verzekeren."

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub