Brief aan Yasmine (1972-2009)

25/06/2014 - 10:44

Vandaag, 25 juni 2014, is het exact 5 jaar geleden dat presentatrice, zangeres en holebirolmodel tegen wil en dank Yasmine uit het leven stapte. Onze redacteur blikt terug op de unieke relatie die ZiZo met haar mocht hebben.

Dag Hilde,

Of heb je nog steeds liever dat ik je Yasmine noem? Je vond je echte voornaam immers niet mooi. Inspiratie voor je artiestennaam vond je bij de vrouw van je jeugdvlam Simon le Bon. Wie weet hoe we je hadden moeten noemen mocht je grote idool George Michael toen een vaste relatie gehad hebben…

Je eerste platenfirma duwde je in de dancerichting, maar daar was je duidelijk niet op je plaats. Had je daar die gedegen muziekopleiding voor genoten? Het moet heel wat moed gevergd hebben om eigenhandig je contract te verscheuren, maar het publiek gaf je gelijk. Je platen werden vanaf toen opgepikt door zowel Radio 2 als Donna, en 'Portfolio', het album met popklassiekers als 'Porselein' en 'Ik was zo graag bij jou gebleven' werd je eerste gouden plaat in 1997. De platen die je nadien uitbracht werden hoe langer hoe persoonlijker en minder popgericht. De definitieve stijlbreuk kwam er met 'Vandaag (het gisteren van morgen)', je Leonard Cohen-project in 2004. Je weet toch dat de Canadese bard, je grote voorbeeld, zijn concert in Antwerpen enkele weken na die fatale dag aan jou heeft opgedragen? Je was enthousiast toen je met Thé Lau mee op tournee mocht, maar dit moet toch de ultieme eer voor jou zijn? Thé moet er nu trouwens ook met stoppen, iets wat jou ook wel pijn zou hebben gedaan. 'Licht Ontvlambaar' heette je laatste plaat. “Dit ben ik, met de billen bloot”, zei je me. Er zat nog zoveel muziek in jou en de beste plaat had nog moeten komen, dat wist ik gewoon.

Je praatte graag met ZiZo. “Als het maar over muziek gaat”, liet je wel op voorhand weten. Je wou geen holebi-icoon zijn en “privé is privé”, maar je begon steevast zelf over het moederschap, Ella Louise en Marianne. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over.

Het was je ongedwongenheid, je ondeugende blik en de knipoog waarmee je dingen vertelde die je tot 'leading lady' van Radio Donna, en later Eén maakte. “Ik kom in elke Vlaamse huiskamer, ik hoor bij het meubilair”, relativeerde je. Maar het was voor elke holebi heel belangrijk dat je als openlijke lesbienne tot de gemiddelde Vlaamse huisraad was gaan behoren. Net door jezelf te blijven heb jij in je eentje bergen verzet voor holebi's.

Vandaag, 25 juni 2014, is het exact 5 jaar geleden dat je besloot uit het leven te stappen. De meeste mensen die ik ken weten nog goed wat ze toen aan het doen waren toen dat bekend werd. Net als bij de moord op JFK, of de maanlanding. Ik was een yogales aan het voorbereiden en kreeg een sms binnen met het nieuws. “Nee, dat kan niet”, mompelde ik en was boos om wat ik dacht dat een flauwe grap was. Enkele uren later werd het nieuws van je dood overschaduwd door die van het overlijden van Michael Jackson. Alsof je zelfs vanuit het hiernamaals alles relativeerde en wees naar de échte King of Pop.

Vijf jaar later, en ik blader door de handgeschreven nota’s die ik nog van je heb. Op een ervan stel je dat we ‘allemaal beautiful losers zijn’, een referentie naar opnieuw Leonard Cohen. Maar het kattenbelletje dat mijn ogen vol tranen doet wellen is dit: “Voor Mark, vanwege de goei gesprekken die hij kan bieden”. Misschien heb je gewoon nood gehad aan een echt luisterend oor? Het spijt me dat ik verdomme niet nog beter heb geluisterd.  

Je had een groot hart. Misschien wel te groot. Je was een holebirolmodel tegen wil en dank, en net daarom zo belangrijk voor de beweging. Iedereen die je van ver of dichtbij gekend heeft, zal je missen. We hopen dat je waar je nu ook bent, de rust hebt gevonden die je zocht.

Mark Coel, ZiZo-redacteur

 

Blijf niet met je vragen zitten. Neem contact op met de Holebifoon, een onthaal- en infolijn waar je terecht kan met al je vragen over holebi's en transgenders op het gratis nummer 0800 99 533, via de website www.cavaria.be/holebifoon of zend hen een e-mail vragen@holebifoon.be. Je kunt ook terecht bij de Zelfmoordlijn op nummer 1813 of chatten via hun website.

Bron: 

Eigen verslaggeving