Casa Rosa en Stad Gent maken eerste Belgische regenboogoversteekplaats

17/05/2013 - 13:12

Casa Rosa en Stad Gent maakten gisteren de eerste Belgische regenboogoversteekplaats, een rage die ontstond in Australië. Ze vieren daarmee de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT).

“Naar aanleiding van IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia) en de Belgian Pride op respectievelijk 17 en 18 mei, haalde het Gentse Roze Huis de verfborstels boven om met verve een Regenboog-oversteekplaats te creëren”, klinkt het trost in een persbericht.

"Reeds enkele jaren worden rond deze tijd op veel plaatsen regenboogvlaggen gehesen en heel wat (ludieke) acties opgezet zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse stationsactie van çavaria en Oost-Vlaamse verenigingen in Gent-Sint-Pieters. Deze initiatieven zijn broodnodig om blijvend de aandacht te vestigen op het belang van aanvaarding en ondersteuning van holebi’s en transgenders.”, zegt Hans De Meyer, woordvoerder voor Casa Rosa. “Elk van deze acties zijn waardevol en welgekomen, en we blijven ze aanmoedigen en ondersteunen! Dit jaar kiest Casa Rosa zelf voor een ‘specialleke’, en tot onze vreugde ten volle gesteund door Stad Gent!”.

“Gent geeft met deze symbolische actie aan nog steeds koploper te zijn als het op een lokaal holebi- en transgenderbeleid aankomt. We feliciteren de initiatiefnemers dan ook van harte, en hopen dat deze kleurige oversteekplaatsen de volgende jaren overal in Vlaanderen opduiken”, zegt Yves Aerts, coördinator van çavaria.

In 2013 viert de Belgische holebi-transgender gemeenschap bovendien de tiende verjaardag van de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. "Vlag en wimpel om dit te vieren, leek ons niet voldoende. We kozen voor toeters en bellen.”, lacht Hans. “Dus gingen we aan de slag om dit op een opvallende manier in de verf te zetten net voor de ingangspoort van het roze huis gelegen aan Kammerstraat 22. Een tijdelijke Regenboog-oversteekplaats dwars over de Kammerstraat, een brug naar iedereen want iedereen is welkom in Casa Rosa, het Oost-Vlaamse open huis voor holebi’s, transgenders en al hun vrienden.”

De rage met de regenboogzebrapaden is ontstaan in Australië. In Sydney werd er in de homobuurt een regenboogzebrapad geschilderd voor de Sydney Mardi Gras. Het zebrapad werd op vraag van het deelstaatsbestuur van New South Wales echter verwijderd: te veel mensen bleven staan om een foto te maken en dat was niet meer veilig voor het verkeer. Het weghalen riep veel protest op. Over de hele wereld begonnen personen en groepen hun eigen regenboogzebrapaden te maken en foto's te delen via het internet.

Op 16 mei om 20 uur begonnen de vrijwilligers de zes kleuren aan te brengen in de Kammerstraat. Veel nieuwsgierige voorbijgangers hielden halte om te kijken hoe het regenboogzebrapad tot stand kwam voor de ingang van het Oost-Vlaamse regenbooghuis. Het regenboogzebrapad is te bewonderen tot 19 mei en wordt daarna verwijderd. Resul Tapmaz, schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport had tijdens IDAHOT de eer om de oversteekplaats in te huldigen.

Bron: 

Eigen verslaggeving