Çavaria vraagt specifieke aanpak suïcidepreventie voor LGBT’s

10/09/2015 - 19:07
Naar aanleiding van de Werelddag van de Suïcidepreventie roept çavaria de Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op om specifiek in te zetten op extra kwetsbare groepen. Een algemeen suïcidepreventiebeleid heeft weinig effect op de zelfdodingscijfers bij jonge lesbische meisjes en transgenders.

Hallucinante cijfers

Onderzoek toont aan dat 62% van alle transgenders ooit met zelfdodingsgedachten zat. 22% deed effectief een suïcidepoging. Bij jonge lesbische en bisekuele meisjes is dat respectievelijk 56% en 14%. “Hallucinante cijfers”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs, “Internationale cijfers tonen aan dat holebi’s en transgenders zich niet aangesproken voelen door de huidige algemene preventiestrategieën. Er zal meer moeten gebeuren om de zelfdodingscijfers bij holebi’s en transgenders te laten dalen.”
 

Nauwelijks concrete acties

Çavaria is vragende partij voor een categoriale aanpak binnen de suïcidepreventie. “We willen dat er naast een algemeen beleid ook specifieke strategieën worden uitgedacht voor bepaalde extra kwetsbare groepen. Voor onze doelgroepen gaat het dan specifiek over jonge lesbische en biseksuele meisjes en transgenders.” Het Vlaams actieplan suïcidepreventie benoemt holebi’s en transgenders als specifiek kwetsbare groepen maar dat heeft nauwelijks tot concrete acties geleid.
 
Met vragen over zelfdoding kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be en bij de Holebifoon op het nummer 0800 99 533 of op holebifoon.be.

 

Bron: 

çavariaHier niet op klikken aub