Een derde van Vlaamse gemeenten deed mee aan IDAHOT

21/05/2013 - 22:50

Op vrijdag 17 mei deden maar liefst 110 Vlaamse gemeenten en 5 Antwerpse stadsdistricten mee aan de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie door een regenboogvlag uit te hangen aan het stadhuis of openbaar gebouw. Yves Aerts van çavaria spreekt van een enorm succes: “Dit is een derde van de Vlaamse gemeenten.” Vlaanderen telt immers 308 gemeenten.

Voortrekker Vlaams-Brabant

Het succes van dit jaar is voor een groot deel te danken aan de provincie Vlaams-Brabant, met 42 deelnemende gemeenten. “De provincie stuurde gratis regenboogvlaggen naar alle gemeenten met een oproep om ze uit te hangen tijdens IDAHOT,” verduidelijkt Yves, “niet zonder resultaat. We gaan kijken of we de andere provincies kunnen overtuigen om deze good practice van Vlaams-Brabant over te nemen. We gaan immers voor duurzaamheid qua zichtbaarheid van holebi’s en transgenders op het lokale beleidsniveau. Volgend jaar willen we nog meer gemeenten bereiken.”

“Een regenboogvlag uithangen, is vooral een teken van steun aan de holebi- en transgendergemeenschap. Uiteraard eindigt een goed regenboogbeleid niet met het ophangen van de regenboogvlag, het begint daar mee,” benadrukt Yves. “Gemeenten kunnen ook het gratis nummer van de Holebifoon, 0800 99 533, verspreiden via hun informatiekanalen. Op die manier gooien ze een reddingsboei uit voor holebi’s en transgenders die in de knoop liggen met zichzelf of gewoon behoefte hebben aan een goed gesprek.”

Holebi's en transgenders in communicatie belichten

“Er zijn ook andere communicatiemiddelen die helpen. Zo kunnen gemeentes het gratis holebi- en transgendertijdschrift ZiZo-magazine op een zichtbare plek in de gemeentelijke of stedelijke bibliotheek leggen. Dit kost de gemeente niet één euro en als alle Vlaamse gemeenten dit consequent doen, betekent dit veel voor de zichtbaarheid van holebi’s en transgenders in Vlaanderen.”

“De gemeenten kunnen ook helpen om discriminatiemeldpunten bekender te maken. Zodat slachtoffers van discriminatie weten waar ze terecht kunnen. Daarmee helpen ze trouwens niet alleen holebi’s en transgenders, maar ook andere minderheden. Het gaat dan specifiek over de discriminatiemeldpunten in 13 Vlaamse centrumsteden, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.”

Yves vraagt de gemeenten ook om relevante juridische en sociale informatie voor transgenders op de gemeentelijke websites te zetten. Hij denkt ook aan de zichtbaarheid van transgenders in de gemeente: “Door bijvoorbeeld transgenders of mensen die er wat androgyn uitzien in de gemeentelijke campagnes en folders, op de affiches of in andere communicatie te tonen - zonder dat die noodzakelijk over het transgenderthema moet gaan - geef je transgenders een gezicht. Zo stuur je een sterk signaal uit dat ook zij thuis en welkom zijn in jouw gemeente.”

Sleutelrol van gemeenten

Yves Aerts is ervan overtuigd dat gemeenten een sleutelrol kunnen vervullen om de aanvaarding van holebi’s en transgenders in ons land te versterken: ”Gemeenten kijken misschien iets te snel naar hogere beleidsniveaus, door er van uit te gaan dat het welzijn van holebi’s en transgenders alleen via betere wetgeving kan worden bevorderd. Gemeenten kunnen echter meewerken aan een holebi- en transgendervriendelijkere mentaliteit bij haar bewoners. En die mentaliteit zit op veel plekken nog niet goed, homofobie is echt verspreid. De voorbije twaalf maanden was er sprake van ernstige homofobe incidenten in Aalst, Oostende, Leuven, Oudenaarde en Nieuwkerken-Waas. Het positieve is: gemeenten kunnen echt zelf een grote positieve impact hebben, vaak door kleine ingrepen. Bovendien zijn er veel goede voorbeelden waardoor gemeenten, waar nu nog niets wordt gedaan, zich kunnen laten inspireren. Alle lof voor de provincie Vlaams-Brabant, de 110 gemeenten en 5 Antwerpse districten die alvast deelnamen aan deze IDAHOT! Aan alle andere gemeenten: niets verhindert hen om meteen aan de slag te gaan en het regenboogbeleid in hun gemeente concrete vorm te geven.”


Deelnemende gemeenten en stadsdistricten
(eindstand op 21 mei 2013, 17u, voor zover bekend)

De kaart met alle deelnemende gemeenten kan je downloaden in PDF en JPG via de website van çavaria.

West-Vlaanderen (10):
Bredene
Brugge
Ingelmunster
Kortemark
Kortrijk
Kuurne
Oostende
Roeselare
Wervik
Wevelgem

Oost-Vlaanderen (21):
Aalter
Aalst
Assenede
Brakel
Eeklo
Gent
Geraardsbergen
Kluisbergen
Kruibeke
Lierde
Maarkedal
Melle
Merelbeke
Ninove
Oudenaarde
Ronse
Sint-Niklaas
Wichelen
Wortegem-Petegem
Zottegem
Zwalm

Vlaams-Brabant (42):
Aarschot
Asse
Beersel
Begijnendijk
Bertem
Bierbeek
Boutersem
Galmaarden
Geetbets
Gooik
Grimbergen
Haacht
Halle
Herent
Herne
Hoegaarden
Huldenberg
Kampenhout
Keerbergen
Landen
Leuven
Liedekerke
Linter
Londerzeel
Lubbeek
Machelen
Meise
Opwijk
Overijse
Pepingen
Rotselaar
Scherpenheuvel-Zichem
Sint-Genesius-Rode
Sint-Pieters-Leeuw
Steenokkerzeel
Ternat
Tervuren
Tienen
Tremelo
Vilvoorde
Zaventem
Zoutleeuw

Antwerpen (21):
district Antwerpen (Antwerpen)
district Berchem (Antwerpen)
district Borgerhout (Antwerpen)
district Hoboken (Antwerpen)
district Merksem (Antwerpen)
Arendonk
Balen
Bonheiden
Boom
Brasschaat
Geel
Herentals
Kalmthout
Kasterlee
Laakdal
Lier
Mechelen
Mol
Mortsel
Retie
Rijkevorsel
Rumst
Sint-Katelijne-Waver
Turnhout
Zandhoven
Zwijndrecht

Limburg (16):
As
Bilzen
Bocholt
Bree
Diepenbeek
Genk
Hasselt
Heers
Heusden-Zolder
Kortessem
Leopoldsburg
Lommel
Neerpelt
Riemst
Sint-Truiden
Wellen

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub