FOTO & VIDEO | Brussel huldigt LGBT-stripmuur in

01/05/2015 - 14:38

Vrijdag is in de Brusselse Lollepotstraat aan de Kolenmarkt de LGBT-stripmuur ingehuldigd. Dat is gebeurd met een heuse kiss-in. De muurtekeningen zijn van de hand van Ralf König en Fotini Tikkou.

De fresco's worden niet unaniem op prijs gesteld binnen de holebi- en transgendergemeenschap. Enkele homohoreca-uitbaters van de Kolenmarkt uitten hun ongenoegen over een tekening waarop een jongetje belaagd wordt. Ze zijn ook ontevreden dat ze door het Regenbooghuis Brussel niet werden betrokken.

Op vrijdag was er van protest niet veel sprake. Integendeel; buurtbewoners Victor en Josianne waren enthousiast: “Jammer dat het niet in onze taal was. (n.v.d.r. Frans en Nederlands) De polemiek rond de scheldwoorden vind ik onterecht, want helaas zijn dergelijke homofobe woorden nog maar al te hard realiteit.”

Yasmina El Boubkari van huisvandeMens in Brussel: “Ik vind het super! Ik vind dat wij gezien mogen worden want dat dit ook wel diversiteit uitstraalt. Het mocht van mij zelfs nog centraler gezet worden. Ik begrijp wel dat ze voorzichtig willen aftoetsen, maar ik vind het te mooi om op deze locatie te staan. De muur straalt helemaal 2015 uit. Ik denk dat de holebigemeenschap nog heel vaak dingen verweten wordt waar ze zelf niets aan kan doen. Dit geeft weer wat er in de maatschappij leeft. Ik ben het er niet mee eens dat dit zou aanzetten tot meer homofobie, want het is dagelijkse realiteit voor velen.”

“Ik vind het echt super dat het zo in Brussel uitgestald wordt.”, zegt Michael, een Nederlandse toerist. “Ik vind het mooi om te lezen en dat het artistiek iets toevoegt aan de stad; het is lekker kleurig. Het is ook erg informatief op een leuke manier. De homofobe uitspraken zelf ben ik nog niet tegengekomen, maar ik vind dat we die scheldwoorden ons eigen moeten maken. Het zegt namelijk meer iets over diegene die het zegt dan tegen wie het gezegd wordt.”

Voor Ralf König was dit de eerste keer in dertig jaar carrière dat hij gevraagd werd voor een stripmuur. Hij vond het een hele eer. Fotini Tikkou had niet verwacht dat haar tekeningen op de muur van de Ancienne Belgique zouden staan.

Created with flickr slideshow.

 

Bron: 

Eigen verslaggeving